Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δάσκαλοι συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ), Φώτης Κουβέλης και η υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας και Έρευνας της ΔΗΜΑΡ, βουλευτής Α’ Πειραιά, Μαρία Ρεπούση, με το διοικητικό συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ).
Οι δάσκαλοι εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους, εστιάζοντας στην έλλειψη χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών και στα τεράστια κενά που παρουσιάζουν τα σχολεία.
Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, ο Φ. Κουβέλης δεσμεύτηκε ότι θα κάνει κάθε δυνατό ώστε να χρηματοδοτηθούν οι σχολικές επιτροπές προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα λειτουργικά έξοδα των σχολειών.
Συμφώνησε με το αίτημα της ΔΟΕ για εξαίρεση των σχολειών από τον ειδικό φόρο πετρελαίου θέρμανσης και τόνισε την ανάγκη να μην περικοπούν οι αποδοχές των πρωτοδιόριστων δασκάλων.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ με αφορμή την καταγγελία της ΔΟΕ ότι δεν τηρήθηκε ο κανόνας του 1/5 για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών, σημείωσε ότι θα διερευνήσει το ζήτημα.
Σε ό,τι δε αφορά στην αξιολόγηση, διαδικασία που προκαλεί ανησυχία στον εκπαιδευτικό κόσμο, ο Φώτης Κουβέλης διαβεβαίωσε το δ.σ. της ΔΟΕ ότι η διαδικασία της αξιολόγησης σε καμία περίπτωση δεν είναι για να τιμωρηθούν οι εκπαιδευτικοί, αλλά για να ανταμειφθούν όσοι προσφέρουν.
Πρόσθεσε ότι η θέση της ΔΗΜΑΡ είναι η αποδέσμευση της διαδικασίας αξιολόγησης της εκπαίδευσης από το νόμο 4024 που αφορά συνολικά τη δημόσια διοίκηση. Αμέσως μετά τη συνάντηση η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση, δήλωσε: «Η ΔΗΜΑΡ πιστεύει ότι για είναι καλό ένα σχολείο πρέπει να είναι ανοιχτό. Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν κανονικά και εμείς από την πλευρά μας κάνουμε προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της μειωμένης χρηματοδότησης και της έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού. Θεωρούμε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν και θα έχουν φέτος κανονικά τα βιβλία τους. Οι όποιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό θα αντιμετωπιστούν με πρόσθετες προσλήψεις αναπληρωτών δασκάλων.
Αυτή είναι η προσπάθεια της ΔΗΜΑΡ και ήδη έχουμε τη σχετική διαβεβαίωση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας. Άρα, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας που την διακρίνει αίσθημα ευθύνης, ελπίζουμε ότι θα συνεργαστεί με την Πολιτεία έτσι ώστε να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία και να επιλυθούν τα προβλήματα που προκαλεί η βαθιά οικονομική κρίση που περνά η χώρα μας και που δυστυχώς δεν αφήνουν ανέγγιχτη την εκπαίδευση».