Φωτογραφίες

Επισκεφθείτε τη σελίδα της πρωτοβουλίας

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Ενημερωτικό δελτίο Νο 23 - 12 Μαρτίου 2013

                     Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Χίου
                                  «O Αδαμάντιος Κοραής»
                     Ταχ. Διεύθυνση: Πλατεία Βουνακίου
                                               «Οίκος Χίου Διδασκάλου»
                     Ταχ. Κώδικας:        82100
                     Πληροφορίες:         2271023736
                     Αμπαζής Γιώργης   6977858798
                     e-mail:     syllogos.pe.chiou@gmail.com

Χίος, 12/03/2013
Α.Π.: 93
Προς:
Τα μέλη του Συλλόγου

Κοιν.:
Μ.Μ.Ε.
Ενημερωτικό Νο 23

Θέμα 1: Νέα προσπάθεια αξιολόγησης με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 5291/6.3.2013 έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας που αφορά στη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου στο πλαίσιο έρευνας για το Νέο Σχολείο
Μετά την πρόσφατη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για την «αξιολόγηση των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», η κυβέρνηση επιχειρεί να προωθήσει την αξιολόγηση, με την ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία ενός ερωτηματολογίου το οποίο υποχρεωτικά πρέπει να συμπληρώσουν οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς ως τις 13/3.

Ο  Σύλλογός μας σημειώνει ότι μετά την απόπειρα προώθησης της αξιολόγησης με το ΠΔ, του ερωτηματολογίου για την αξιολόγηση πριν από λίγο καιρό (κλειδάριθμοι κλπ,), τώρα επιχειρείται νέα προσπάθεια με το νέο ερωτηματολόγιο στα πλαίσια του ΕΣΠΑ.

Ένα ερωτηματολόγιο που «έχει ανατεθεί στην (ιδιωτική) εταιρεία ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΕ» και που  αφορά στη «μελέτη και αξιολόγηση της μέχρι τώρα πορείας των πράξεων για το Νέο Σχολείο και εκτίμηση των επιπτώσεών τους, τόσο ως προς την πορεία αύξησης της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης, όσο και ως προς την καταπολέμηση της σχολικής διαρροής».
            Ένα ερωτηματολόγιο που προσπαθεί να βάλει τρικλοποδιά στο διευθυντή, το σύλλογο διδασκόντων και το σύλλογο γονέων του σχολείου σαν έρευνα, που ουσιαστικά όμως βάζει επί τάπητος το θέμα αξιολόγηση.
Ο Σύλλογος τονίζει ότι έχουμε σαφή και ξεκαθαρισμένη θέση ενάντια στην αξιολόγηση, όπως αυτό έχει αποτυπωθεί σε επανειλημμένες αποφάσεις γενικών συνελεύσεων.
Με βάση αυτές τις ομόφωνες αποφάσεις των γενικών μας συνελεύσεων:
Καλούμε τους διευθυντές των σχολείων να μη συμπληρώσουν και να μη μοιράσουν κανένα ερωτηματολόγιο. Η προώθηση αυτού του ερωτηματολόγιου είναι πράξη αξιολόγησης και καθιστά όποιον το συμπληρώσει εχθρό του Συλλόγου μας και συνολικά του κινήματος των εκπαιδευτικών. Περιθώρια για ταλαντεύσεις δεν υπάρχουν.
Ήρθε η ώρα : Ή με "αυτούς" ή με μας: Με το δάσκαλο, με το σχολείο και με τους μαθητές μας.
Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να μείνουν ακλόνητοι απέναντι στις όποιες πιέσεις.
Ό, τι πρόβλημα παρατηρείτε, να το αναφέρετε αμέσως στο Σύλλογο».
Επίσης, σας στέλνουμε την ανακοίνωση της ΔΟΕ της 12ης Μαρτίου 2013, με Α.Π. 2000:
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Με αφορμή το με αρ.πρωτ. 5291/6.3.2013 έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας που αφορά στη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου στο πλαίσιο έρευνας για το Νέο Σχολείο το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. δηλώνει:
- Οι αιφνιδιασμοί, η προχειρότητα και η έλλειψη διαλόγου από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας δεν έχουν σταματημό. Καθημερινά διάφορες εγκύκλιοι «βομβαρδίζουν» τα σχολεία δημιουργώντας κλίμα ανασφάλειας στους εκπαιδευτικούς. Η παντελής έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού δεν επιτρέπει τη διατύπωση ενός πλάνου λειτουργίας με άμεσο αποτέλεσμα την αποσπασματικότητα των μέτρων.
- Το αυταρχικό πλέγμα μέτρων και διατάξεων (αξιολόγηση – χειραγώγηση, νέες πειθαρχικές διώξεις, κλπ.) εμπλουτίζονται διαρκώς με νέες διατάξεις και εγκυκλίους που κάνουν όλο και πιο ασφυκτική τη λειτουργία των οργάνων των σχολείων και των εκπαιδευτικών.
- Η ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρείες της διενέργειας έρευνας μελέτης αξιολόγηση για την πορεία του νέου σχολείου είναι ένας ακόμη κρίκος στην προσπάθεια εισόδου ιδιωτών στο χώρο της εκπαίδευσης και στην απαξίωση του δημόσιου σχολείου.
            Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει έγκαιρα ενημερώσει όλους τους αρμόδιους πως δεν υπάρχει πεδίο οποιασδήποτε επικοινωνίας όσο το ζήτημα της αξιολόγηση – χειραγώγησης συνδέεται με τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών μέσω των απαράδεκτων επιστημονικών ποσοστώσεων και τις απολύσεις.
            Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία διεξαγωγής της έρευνας (Διευθυντή, εκπροσώπους συλλόγου Διδασκόντων, εκπροσώπους συλλόγου γονέων) να αρνηθούν να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο, καθώς είναι ενταγμένο στο αντιπαιδαγωγικό πλαίσιο της αξιολόγησης που προωθείται από το Υπουργείο Παιδείας.
            Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. παρέχει συνδικαλιστική κάλυψη σε όλους τους συναδέλφους.



Θέμα 2: Στο στόχαστρο της εφεδρείας η μητρότητα

Θεωρούμε εκ του πονηρού την τοποθέτηση της υφυπουργού υγείας την ημέρα της γυναίκας από το βήμα της βουλής κατά την ειδική συνεδρίασή της, όπου με πρόσχημα τη διευκόλυνση των γυναικών στην ανατροφή των παιδιών τους, τους δείχνει την πόρτα εξόδου από την εργασία, δίνοντάς τους «άδεια» τριών ετών αμέσως μετά τον τοκετό, στις γυναίκες που εργάζονται στο Δημόσιο.
Η ίδια η υφυπουργός συνέδεσε την πρότασή της με την «ανάγκη να μειωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι», δείχνοντας την πόρτα της εξόδου πρώτα απ' όλα στις νέες μητέρες.
Για να χρυσώσει το χάπι στις εργαζόμενες η υφυπουργός εξετάζει την πιθανότητα να παίρνουν το 50% του μισθού τους και να έχουν πρόσβαση σε ελληνικά προϊόντα διατροφής στη μισή τους τιμή.
Με πρόσχημα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στην προσπάθειά τους να φτιάξουν οικογένεια, η κυβέρνηση ύπουλα πετά από την αγορά εργασίας τη γυναίκα στην πιο παραγωγική της ηλικία, ενισχύει κάτω από το τραπέζι την εφεδρεία στο Δημόσιο, ροκανίζει τα θεμέλια των κοινωνικών δομών.
Τα δικαιώματα των γυναικών στη μητρότητα και στην εργασία μπορούν να συνδυαστούν χωρίς αντιφάσεις και αδιέξοδα, σε μια κοινωνία που θα έχει στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων.
Αρνούμαστε αυτές τις επαίσχυντες μεθοδεύσεις και ως κλάδος θα δώσουμε τη μάχη για ουσιαστική προστασία της μητρότητας. Για άδεια μητρότητας με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για τις εργαζόμενες στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Για επίδομα τοκετού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, για όλες τις γυναίκες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Θα αγωνιστούμε για δημόσιους, δωρεάν και ασφαλείς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς που θα καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των ανέργων.


Ο Πρόεδρος

Αμπαζής Γιώργης
Ο Γραμματέας

Τσίγκος Στέφανος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.