Φωτογραφίες

Επισκεφθείτε τη σελίδα της πρωτοβουλίας

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Nα στελεχωθούν ΤΩΡΑ και ΠΛΗΡΩΣ όλες οι δομές της Ειδικής Αγωγής στη Χίο

Θέμα: Θέσεις για την κατάσταση στην Ειδική Αγωγή στο νησί, του Προέδρου του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών και αναπληρωτή αιρετού στο ΠΥΣΠΕ με την ΕΝΟΤΗΤΑ (Π.Α.ΜΕ.), Γιώργη Αμπαζή, με αφορμή τη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ 9/9/2016



Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

          Έχοντας την εικόνα της πλειοψηφίας του ΠΥΣΠΕ Χίου, το οποίο παρακολούθησα με τη διπλή μου ιδιότητα, αυτό που επιβεβαιώθηκε ήταν το πόσο απέχει αυτό το όργανο από τις ανάγκες των συναδέλφων σε όλα τα επίπεδα.

 Χρειάζεται να  απαιτηθούν τώρα μέτρα για την ανακούφιση στα επείγοντα ζητήματα των ΑμεΑ, όπως είναι η ασφάλιση, οι παροχές υγείας, τα επιδόματα κλπ, που θυσιάζονται στο βωμό του μνημονίου τρία για τα κέρδη του κεφαλαίου και να υπερασπιστούμε την εργασία του Ειδικού Εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού στο νησί μας.

Η θέση του Σωματείου ήταν και είναι να απαιτήσουμε να στελεχωθούν ΤΩΡΑ και ΠΛΗΡΩΣ όλες οι δομές της ΕΑ, με το απαραίτητο ειδικό εκπαιδευτικό, επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό. Φάνηκε από την αρχή ότι η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης υλοποιούσε την κυβερνητική πολιτική ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που ήταν να μοιράσουμε τα όποια ψίχουλα…
Το Σωματείο με σταθερότητα και επιμονή, παλεύει όπως και στη Γενική Παιδεία έτσι και στην Ειδική Αγωγή το παιδί να έχει σταθερό εκπαιδευτικό περιβάλλον, με εκπαιδευτικό προσωπικό.
Αδυνατούμε να μπούμε στη λογική του λεγόμενου «ρεαλισμού», της «μείωσης των απαιτήσεων», που διακρίνει την πλειοψηφία του ΠΥΣΠΕ μέσα στην οποία βρίσκεται και ο αιρετός, εκλεγμένος με τους «Ανεξάρτητους Εκπαιδευτικούς». Η λογική του κυβερνητικού συνδικαλισμού, που λέει: «δυσανασχετώ με την κατάσταση», «διαμαρτύρομαι» στα λόγια, έχω «καταγγελτικό λόγο», είναι για να αφήσει στο απυρόβλητο την κρίσιμη στιγμή τα κυβερνητικά σχέδια.
Η κυβέρνηση διόρισε 12 ειδικούς δασκάλους και 2 Ειδικούς Νηπιαγωγούς… όταν υπάρχουν 4 κενά και ένα κενό αντίστοιχα στο Ειδικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Χίου, όταν υπάρχουν 28 κενά στα τμήματα ένταξης του νησιού.
Τι έκανε η πλειοψηφία του ΠΥΣΠΕ; Μπάλωσε την κατάσταση στέλνοντας δασκάλους και Νηπιαγωγούς σε ορισμένα Τμήματα Ένταξης και στα σχολεία 9ο, 11ο,Πυργίου, Νενήτων, 4ο, και Καρυών, μοίρασε τους δασκάλους σε 2 και 3 μέρες αντίστοιχα. Υλοποίησε δηλαδή τον κόφτη των μορφωτικών δικαιωμάτων στην Ειδική Αγωγή. Δεν γνωστοποίησαν καν στους ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς ότι η εργασία και η ζωή τους θα μοιραστεί σε ένα και δυο σχολεία. Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού, έχουν δικαίωμα στη μόρφωση, στην εκπαίδευση, στη ζωή!
Οι γονείς τους, που βιώνουν χρόνια κι αβοήθητοι το γολγοθά, δεν έχουν άλλη υπομονή!
Οι εκπαιδευτικοί και όλοι οι εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή δεν ανέχονται πια την αβεβαιότητα, την ανεργία ή τη δουλειά με δόσεις μέσω ΕΣΠΑ, την περιπλάνηση από άκρη σε άκρη της χώρας!
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι προκλητική γιατί, ενώ με βάση τις δηλώσεις του Υπουργού πέρυσι «η ειδική εκπαίδευση είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης..», και φέτος το Ειδικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Χίου, με το χτύπημα του κουδουνιού θα υπολειτουργούν (λείπουν δάσκαλος, νηπιαγωγός, λογοθεραπευτής, εργοθεραπευτής, φυσικοθεραπευτής, κοιν. Λειτουργός, Σχ. Νοσηλευτής, ψυχολόγος, ειδικός της φυσικής αγωγής, μουσικός, θεατρικής παιδείας, πληροφορικής και ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό).
Το ΚΕΔΔΥ θα αδυνατεί και πάλι να μειώσει τις λίστες αναμονής και να κάνει έγκαιρες αξιολογήσεις, αφού λείπουν οι αντίστοιχες ειδικότητες.
Τα τμήματα ένταξης του νησιού δεν καλύφθηκαν. Γονείς, μαθητές και οι εκπαιδευτικοί Γενικής Παιδείας θα βιώσουν δύσκολες καταστάσεις.
Επίσης, η παράλληλη στήριξη είναι για μια ακόμα χρονιά στον αέρα, αφού στο νησί μας χρειάζονται 50 εκπαιδευτικοί (δάσκαλοι και νηπιαγωγοί), ενώ μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την κάλυψή τους.
Οι ανάγκες σε Ειδικό Επιστημονικό και Βοηθητικό προσωπικό είναι μεγάλες αφού προστίθενται και στην κρίση όπως αυτή εκφράζεται με τα έντονα οικονομικά προβλήματα των γονιών. Απαιτείται άμεσος διορισμός μόνιμου προσωπικού για τις 80 περίπου μονάδες σε λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές, κοιν. Λειτουργούς, Σχολικούς Νοσηλευτές, ψυχολόγους.
Αυτά τα επιτάσσει η εφαρμογή του 3ου μνημονίου για τον «εξορθολογισμό του κόστους της εκπαίδευσης» για να πιάσουν το στόχο της η κυβέρνηση, «να λειτουργεί σε κάθε διεύθυνση ένα ειδικό σχολείο».
Μαζί με το γονεϊκό κίνημα, το ριζοσπαστικό αναπηρικό, δηλώνουμε ότι θα είμαστε απέναντι στην πολιτική που υποβαθμίζει παραπέρα την ειδική αγωγή, που κλείνει δομές και πετάει τα παιδιά με ειδικές ανάγκες είτε στο σπίτι τους, είτε στο γενικό σχολείο και από κει στο περιθώριο, ή σε κάποιο ιδιωτικό ίδρυμα, και θέλει τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας. 
Χτυπάμε και πάλι καμπανάκι κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδική Αγωγή και στο νησί μας
Θεωρούμε ότι αποτελεί σύγχρονη λαϊκή-εκπαιδευτική ανάγκη αλλά και δυνατότητα της εποχής μας, το ειδικό σχολείο και νηπιαγωγείο και οι άλλες δομές της ΕΑ να αναβαθμιστούν υλικοτεχνικά και παιδαγωγικά, ώστε να προσφέρουν «προνομιακή» εκπαιδευτική υποστήριξη σε σχέση με τα γενικά. Για να μπορούν με επιστημονικό τρόπο να καλύπτουν την ανισοτιμία που γεννά η ίδια η αναπηρία. Η κάλυψη αυτών των αναγκών απαιτεί πολλαπλάσια κονδύλια, ειδικευμένο προσωπικό, κατάλληλες δομές. Όμως η μόρφωση, η ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας, η κοινωνική και παραγωγική ένταξη, είναι ανάγκη και δικαίωμα των παιδιών με ε.α. και καθήκον μας να το διεκδικήσουμε!
Φτάνει πια! Καμία ανοχή κι άλλη αναμονή! Κανένας συμβιβασμός με την αθλιότητα που επικρατεί στις δομές της ΕΑ, παρά τον τιτάνιο αγώνα εργαζομένων, γονιών και παιδιών.
ΕΔΩ και ΤΩΡΑ απαιτούμε:
·       Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, αναβαθμισμένη Ειδική Αγωγή κι Εκπαίδευση.
·       Άμεση,  αποκλειστική, γενναία χρηματοδότηση της Ειδικής Αγωγής κι Εκπαίδευσης από το Γ.Κ.Π.
·       Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των εργαζομένων (εκπαιδευτικού, ειδικού εκπαιδευτικού, βοηθητικού εκπαιδευτικού και τεχνικού προσωπικού) στην Ειδική Αγωγή, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ειδικευμένου προσωπικού.
·       Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους, με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, που θα διαθέσει κατάλληλα διαμορφωμένα μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδούς, με την αναγκαία χρηματοδότηση.
·       Πλήρης κάλυψη όλων των κενών σε έμψυχο δυναμικό, υλικοτεχνική υποδομή στο Ειδικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Χίου. Kανένα παιδί εκτός ειδικής αγωγής.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.