Φωτογραφίες

Επισκεφθείτε τη σελίδα της πρωτοβουλίας

Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Στον «πάγο» 4.500 απολύσεις στο Δημόσιο

«Παγωμένες» εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου, αλλά κυρίως λόγω της απροθυμίας των αρμόδιων υπουργών να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, παραμένουν οι υπολειπόμενες 4.500 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να εκπληρωθεί η μνημονιακή δέσμευση των συνολικά 15.000 αναγκαστικών αποχωρήσεων για τη διετία 2013-2014.
Η προθεσμία υλοποίησης της δέσμευσης έχει τυπικά λήξει με την εκπνοή του περασμένου έτους και όπως όλα δείχνουν η επίτευξη του στόχου μετατίθεται για την επόμενη αξιολόγηση της τρόικα, προφανώς μετά τις εκλογές. Ακόμα και τότε πάντως είναι εξαιρετικά πιθανό η δέσμευση να μην υλοποιηθεί (ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος) καθώς μέχρι και σήμερα οι συναρμόδιοι υπουργοί και συγκεκριμένα οι υπουργοί Παιδείας, Πολιτισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Μεταφορών δεν έχουν ξεκινήσει καν τη διαδικασία της αξιολόγησης των δομών των ΝΠΙΔ που είναι στη δικαιοδοσία τους.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης έχει επανειλημμένως εκφράσει δημοσίως τη δυσαρέσκειά του για τη μη συνεργασία των υπουργών, ενώ χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις αρμόδιων στελεχών του υπουργείου στην «Καθημερινή». «Εμείς ως υπουργείο ό,τι ήταν να κάνουμε το κάναμε. Έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια. Δεν μπορούμε να εξαναγκάσουμε τους υπουργούς να πράξουν τα αυτονόητα, τα οποία αποτελούν εκτός από μνημονιακή δέσμευση και απόφαση του ΚΣΜ», αναφέρουν.

Ήδη από το περασμένο καλοκαίρι είχαν διαφανεί οι πρώτες παρεκκλίσεις από τον σχεδιασμό των υπολειπόμενων απολύσεων. Την αρχή έκανε ο υπουργός Παιδείας Ανδ. Λοβέρδος που αντετέθη στο μέτρο και μάλιστα ήρθε και σε ευθεία αντιπαράθεση με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Ο κ. Λοβέρδος μέχρι και σήμερα εμμένει στη θέση του, όπως προκύπτει από την άρνησή του να υπογράψει την επανατοποθέτηση μέρους των «διαθέσιμων» διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ. Πέραν αυτών, σε διαθεσιμότητα βρίσκονται και υπάλληλοι άλλων υπουργείων. Όσοι δεν επανατοποθετηθούν -εκτιμώνται σε περίπου 2.000 άτομα- θα απολυθούν.

Την αντίθεσή του στις απολύσεις έχει δηλώσει και ο υπουργός Μεταφορών Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Βάσει του σχεδιασμού του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από τους φορείς του συγκεκριμένου υπουργείου επρόκειτο να απομακρυνθούν περίπου 850 άτομα, ωστόσο ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι όχι μόνο δεν πρέπει να γίνουν απολύσεις, αλλά αντίθετα χρειάζονται προσλήψεις. Ακριβώς την ίδια στάση, της μη συνεργασίας, τηρούν και οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης (150 απολύσεις) και Πολιτισμού (100 απολύσεις).

Συμβασιούχοι

Πέραν των «διαθεσίμων» που δεν θα επανατοποθετηθούν και του πλεονάζοντος προσωπικού από φορείς των παραπάνω υπουργείων, βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού οι εναπομείνασες 4.500 απολύσεις θα συμπληρωθούν από επίορκους, από αυτούς που έχουν πλαστά πιστοποιητικά, από παράνομες μετατροπές συμβάσεων, καθώς και από τους 1.800 συμβασιούχους που απασχολούνταν κυρίως στους ΟΤΑ βάσει προσωρινών διαταγών και πλέον τέθηκαν εκτός Δημοσίου με δικαστικές αποφάσεις. Το εάν οι 1.800 θα προσμετρηθούν στις 4.500 απολύσεις παραμένει ανοιχτό, ωστόσο κυβέρνηση και τρόικα φέρονται να έχουν συμφωνήσει διά της σιωπής.

Πηγή: newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.