Φωτογραφίες

Επισκεφθείτε τη σελίδα της πρωτοβουλίας

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ 229: Απόφαση για τα ανταποδοτικά τέλη και για τις απολύσεις στα Σούπερ Μάρκετ "Χαρά"



ΘΕΜΑ 1ο: Απόφαση του ΔΣ για τα ανταποδοτικά τέλη στο Δήμο Χίου

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Ενημερώνουμε ότι το ΔΣ του Συλλόγου μας, έκανε παρέμβαση μέσω του Προεδρείου του στη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου στη συνεδρίασή του στις 23/12/2014 και στις 8/1/2015, διότι οι αποφάσεις που πήρε τελικά η Δημοτική αρχή, επιβάλλουν βαρύ χαράτσι στα Δημοτικά τέλη και στο Δημοτικό φωτισμό της ΔΕΗ καθώς και στο λογαριασμό της ΔΕΥΑΧ μέσα από τη Δημοτική Ύδρευση και αποχέτευση. Οι αποφάσεις αυτές, πλήττουν σε χρονιάτικη βάση το σύνολο των κατοίκων της Χίου. Ακολουθεί απόφαση του ΔΣ:
O Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών με αφορμή την εισήγηση στο Δ.Σ της 23/12/2014  και στις 8/1/2015, για αύξηση των ανταποδοτικών τελών  εκτιμά ότι:
Η Δημοτική Αρχή  Βουρνού  προωθεί την πολιτική   του Δήμου-Επιχείρηση, που τα πάντα  θα πληρώνονται και θα εισπράττονται,  σε ανταποδοτική βάση .
Η Δημοτική Αρχή. ανοίγει την πόρτα στην ιδιωτικοποίηση  του τομέα καθαριότητας και ύδρευσης-αποχέτευσης  δημιουργώντας πολιτικές επιβολής υψηλών τελών  για   να δημιουργήσει ευνοϊκούς όρους και προϋποθέσεις εκμετάλλευση  του «φιλέτου» των υπηρεσιών του Δήμου .
 Χαρακτηριστικό  της φορομπηχτικής και φοροεισπρακτικής πολιτικής  είναι οι αυξήσεις  που φθάνουν μέχρι και 250%  και  μειώνουν δραματικά  τους ήδη επιβαρυμένους  οικογενειακούς προϋπολογισμούς, ενώ αντιθέτως δεν επιβαρύνει τις μεγάλες επιχειρήσεις , τράπεζες, ξενοδοχεία του νησιού .
Ενισχυτικό στοιχείο της φιλοσοφίας που διέπει την Δημοτική Αρχή είναι  ότι προανήγγειλε ότι θα αλλάξει  την πληρωμή για την ηλεκτροδότηση και τα τηλεφωνικά τέλη  που μέχρι τώρα γίνονταν  με ευθύνη της ΔΑ,   δίνοντας ελάχιστα ψίχουλα σε κάθε σχολείο και νηπιαγωγείο  το οποίο  καλείται να αντιμετωπίσει την κατάσταση με ίδιους πόρους, βλέπε χορηγούς, επιβεβαιώνοντας έτσι τις κατευθύνσεις της έκθεσης του ΟΟΣΑ για την παιδεία 2011.
Το ΔΣ του Συλλόγου καταγγέλλει την  επιβολή της αύξησης των ανταποδοτικών τελών  και καλεί σε κοινή συμπόρευση με τα Α΄θμια Σωματεία του Δημόσιου, προκειμένου να μην υλοποιηθεί  η πολιτική αυτή σε βάρος των λαϊκών οικογενειών με αιτήματα:
1.  Μεγαλύτερος   συντελεστή για τις μεγάλες επαγγελματικές στέγες,  τράπεζες, βίλες, ναυτιλιακές επιχειρήσεις.
2.  Μείωση των ανταποδοτικών τελών της μικρομεσαίας επαγγελματικής στέγης, μικρομάγαζα κλπ.
3.  Επιβάλλεται να υπάρξει ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες και οικογένειες με άνεργους και τους δύο γονείς  "μέχρι και πλήρης απαλλαγή".
  Μείωση  μέχρι και 50% σε χαμηλά εισοδήματα
    Μείωση 80% στο Δημοτικό τέλος για:
α)τα νέα έγγαμα σε 1ο ́γάμο ζευγάρια, έως 40 ετών, τα οποία θα τελέσουν γάμο εντός του έτους 2015 και έχουν σύνολο ετήσιου εισοδήματος έως 20.0000€,  και
β) τους νέους επιτηδευματίες, με έναρξη επαγγέλματος εντός του οικονομικού έτους 2015.

ΘΕΜΑ 2ο: Απόφαση του ΔΣ για τις απολύσεις στα Σούπερ Μάρκετ «Χαρά»

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου καταγγέλλει τις αντεργατικές απολύσεις στα Σούπερ Μάρκετ Χαρά. Στέκεται ταξικά αλληλέγγυος στους εργαζόμενους, που με τον ιδρώτα τους παράγουν τον πλούτο στην εργοδοσία από τη μία και από την άλλη παίρνουν το δρόμο της απόλυσης γιατί αρνούνται να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, υπερασπιζόμενοι τις συλλογικές συμβάσεις, που έχουν κατακτηθεί με αγώνες και αίμα ως ασπίδα για τη διαπραγμάτευση με την τάξη των εργοδοτών.
Η λογική που λέει «να πηγαίνει καλά η επιχείρηση ώστε να περνάνε καλά και οι εργαζόμενοι» είναι λογική υποταγής, επιχειρεί να βάλει στο ίδιο τσουβάλι εργοδοσία και εργάτες. Άλλωστε τα κέρδη των συγκεκριμένων Σούπερ Μάρκετ αυγατίζουν, νέες μονάδες ανοίγουν όταν ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι δουλεύουν σαν σε γαλέρα. Αποδεικνύεται ότι τα συμφέροντα των εργατών είναι αντιστρόφως ανάλογα με αυτά της εργοδοσίας, ανεξάρτητα από κινήσεις και λόγια εντυπωσιασμού, που θέλουν να παρουσιάσουν εργάτες και εργοδότες ως «μια οικογένεια». Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις όποιες προσλήψεις που γίνονται με μισθούς πείνας.
Το τσαλαπάτημα  των συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι πάγια πολιτική της ΕΕ, που συνδιαμορφώνεται και με τα Κόμματά της στην Ελλάδα. Όλο το πλαίσιο που υπάρχει σήμερα και ψηφίστηκε από όλα τα Κόμματα της ΕΕ, ανοίγει τις αντεργατικές ορέξεις των επιχειρηματιών (και του νησιού μας) για να πάρουν πίσω τις εργατικές κατακτήσεις.
Οι εργαζόμενοι, ο λαός πρέπει να οργανωθεί στα Σωματεία του στα συνδικάτα για να απαντά συλλογικά και ταξικά απέναντι σε αυτές τις προκλητικές ενέργειες, για να αποκτήσει τη δύναμη να τις ακυρώνει για τη ζωή που του αξίζει.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                                             ΑΜΠΑΖΗΣ ΓΙΩΡΓΗΣ                       ΤΣΙΓΚΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.