Φωτογραφίες

Επισκεφθείτε τη σελίδα της πρωτοβουλίας

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ 301: ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΣΕ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
 Το τελευταίο διάστημα  μας αναφέρεται  όλο και περισσότερο ένα μεγάλο πρόβλημα με συναδέλφους που έχουν συνταξιοδοτηθεί και έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο.
Συγκεκριμένα, οι συνάδελφοι που έχουν συνταξιοδοτηθεί, έχουν εκχωρήσει τα ¾ του εφάπαξ τους  στο Ταμείο Παρακαταθηκών ως ασφάλεια εξόφλησής του, με αποτέλεσμα το ταμείο αν και είναι συνεπείς στη δόση τους, με το που βγει το εφάπαξ  αυτοί παρακρατούν τα ¾ , δίνοντας ψίχουλα στους δικαιούχους. Υπάρχουν περιπτώσεις που από τα 27000 ευρώ παρακρατούν στην πηγή τα 21000!!
Πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι όταν συνομολογήθηκαν αυτά τα δάνεια το ποσοστό ασφάλειας  στους όρους του Ταμείου Παρακαταθηκών ήταν μέχρι τα 6/10 των αποδοχών ή της σύνταξης και εκχώρηση μέχρι τα ¾ του εφάπαξ βοηθήματος σε περίπτωση που τα 6/10 των αποδοχών ή της σύνταξης δεν καλύπτουν τη μηνιαία δόση εξόφλησης του δανείου.
Το 2012 με νόμο έδωσαν το δικαίωμα στο Ταμείο να μειώσει στα 3/10 των αποδοχών ή της σύνταξης. Με  τη μείωση όμως των αποδοχών και με τη δόση του δανείου να παραμένει στα ίδια επίπεδα και με επιτόκιο  4,75%, η δόση τις περισσότερες φορές υπερκαλύπτει τα 3/10 όποτε  ενεργοποιούν τη διάταξη της κράτησης των ¾ του εφάπαξ, ασχέτως αν είσαι συνεπής στη δόση σου. Δε φτάνει μάλιστα αυτό, αλλά σου ζητάνε και τις δόσεις υπερημερίας αν και η μερική  απόσβεση του δανείου σου με την παρακράτηση του εφάπαξ γίνεται υποχρεωτικά από τους ίδιους.
Θεωρούμε ότι αυτή η ληστεία πρέπει να σταματήσει, δεν υπάρχει κανένας λόγος από τη στιγμή που εξοφλούνται οι δόσεις κανονικά  και απαιτούμε να παρέμβει το υπουργείο σε αυτή την κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση το εφάπαξ είναι δικά μας λεφτά και δεν μπορεί το οποιοδήποτε ταμείο να αντιμετωπίζει δυνητικά τους συναδέλφους ως  αφερέγγυους.
ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΑ ΠΡΑΞΕΙ ΤΑ ΔΕΟΝΤΑ.

Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος                                                Ο Γραμματέας
Αμπαζής Γιώργος                                          Τσίγκος Στέφανος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.