Φωτογραφίες

Επισκεφθείτε τη σελίδα της πρωτοβουλίας

Κυριακή 24 Μαΐου 2015

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ 318: Ενημέρωση για το ασφαλιστικό σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις κεφαλαίου - κυβέρνησης



Συναδέλφισσες συνάδελφοι,

Ενημερώνουμε ότι κυριολεκτικά σε «κινούμενη άμμο» έχει μετατρέψει η κυβέρνηση την Κοινωνική Ασφάλιση με τις διαπραγματεύσεις τις για λογαριασμό του κεφαλαίου με τους δανειστές. Στη δίνη βρίσκεται ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τις συντάξεις.

Οι διαρροές, τα σενάρια και οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών «δίνουν και παίρνουν», τροφοδοτώντας το κλίμα εκβιασμών και τρομοκρατίας με το οποίο και αυτή η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει στους εργαζόμενους αντιδραστικές αλλαγές.

Υπάρχει η θέση του γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ ότι η προεκλογική δέσμευση του κόμματος για απόδοση μέσα στο 2015 της 13ης σύνταξης μέχρι 700 ευρώ, μετατίθεται για το 2016, και επιβεβαιώνεται εμμέσως πλην σαφώς και ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Ρωμανιάς στον ΑΝΤ 1 όπου είπε: «Ο Τάσος Κορωνάκης έχει μάθει να λέει την αλήθεια. Είναι δεδομένο ότι οι δανειστές έχουν προβάλει αντίσταση στις δικές μας θέσεις...», για να προσθέσει πως οι δανειστές ζήτησαν η 13η σύνταξη να περιοριστεί και να μην είναι 700 ευρώ, ενώ ύστερα πρότειναν η καταβολή της να εξαρτηθεί από το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Δημοσιεύτηκε επίσης χτες ότι η ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες πρότεινε στους δανειστές να καταβάλλουν σαν ποινή τις ασφαλιστικές τους εισφορές όσοι φεύγουν με πρόωρη συνταξιοδότηση, μέχρι να συμπληρώσουν το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, δηλαδή τα 67 έτη ή τα 62 με μειωμένη σύνταξη. Το δημοσίευμα μπορεί να διαψεύστηκε από τον Δ. Στρατούλης στη Βουλή αλλά δεν είπε τι πραγματικά συζητά η ελληνική κυβέρνηση, με δεδομένες τοποθετήσεις υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΕ ότι το Ασφαλιστικό, αλλά και τα Εργασιακά είναι στο τραπέζι.
Το κάδρο συμπλήρωσε προχτές, ο κοινοτικός επίτροπος Π. Μοσκοβισί στο «Ρόιτερς» ότι «παραμένουν μεγάλα κενά, συγκεκριμένα στους ασφαλιστικούς και εργασιακούς κανονισμούς, αν θέλουμε να πετύχουμε μια συμφωνία τις προσεχείς βδομάδες». Ακόμα πιο συγκεκριμένος ήταν ο Guntram Wolff, διευθυντής του ινστιτούτου «Bruegel», σε δηλώσεις του σε γερμανική εφημερίδα, όπου σημείωσε: «Το συνταξιοδοτικό φαίνεται μη βιώσιμο και απαιτεί μεταρρυθμίσεις (...) Αν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις και επιμένουν να ζητούν ελάφρυνση χρέους (σ.σ. η ελληνική πλευρά), στην ουσία ζητούν από τους δανειστές να χρηματοδοτήσουν ένα μη βιώσιμο συνταξιοδοτικό σύστημα».
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι χρειάζεται αγωνιστική ετοιμότητα!
Το Ασφαλιστικό είναι βασικό θέμα στην έκβαση της διαπραγμάτευσης και μάλιστα συνδέεται άμεσα με το γενικότερο ζήτημα του χρέους και της χρηματοδότησής του από τους εταίρους. Ανεξάρτητα, λοιπόν, αν η τελική συμφωνία θα γίνει τον επόμενο μήνα ή το Φθινόπωρο, το σίγουρο είναι ότι θα περιέχει νέες ανατροπές σε βάρος των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.
Η εξέλιξη αυτή γίνεται ακόμα πιο δυσοίωνη με δεδομένη την ταμειακή εξάντληση που παρατηρείται σε μια σειρά από ασφαλιστικούς οργανισμούς, και την αναζήτηση πόρων από την κυβέρνηση για την ομαλή καταβολή των συντάξεων, όπως στην περίπτωση του ΕΤΕΑ (επικουρικές), ενώ στην περίπτωση των εφάπαξ για τους δημόσιους υπαλλήλους (ΤΠΔΥ), προωθεί μειώσεις μέχρι και 10%, για όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά το Σεπτέμβρη του 2013.

Ο Πρόεδρος                                               Ο Γραμματέας
Αμπαζής Γιώργος                                            Τσίγκος Στέφανος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.