Φωτογραφίες

Επισκεφθείτε τη σελίδα της πρωτοβουλίας

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Ενημερωτικό δελτίο Νο 9 - 26 Γενάρη 2013



Θέμα 1: ΕΠΕΙΓΟΝ: Άμεση ενημέρωση συναδέλφων απ’ τους διευθυντές
            Παρακαλούνται οι διευθυντές να ενημερώσουν τους συναδέλφους ότι το Δ.Σ. κατά την εκδήλωση των Τριών Ιεραρχών θα τιμήσει τα παιδιά των συναδέλφων που πέρασαν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Και αν ακόμα έχετε ενημερώσει το Δ.Σ., να επαναληφθεί ηλεκτρονικά η αποστολή των πλήρη στοιχείων των επιτυχόντων και της σχολής επιτυχίας.

Θέμα 2: Πραγματοποίηση σύσκεψης Νηπιαγωγών
Το Δ.Σ., στα πλαίσια της επικοινωνίας με τα μέλη του, θα πραγματοποιήσει σύσκεψη Νηπιαγωγών, προκειμένου να συζητηθούν θέματα λειτουργίας των νηπιαγωγείων (λειτουργικές, κτηριακές ανάγκες και θέρμανση), παιδαγωγικά θέματα και αξιολόγηση.
Παρακαλούνται οι συναδέλφισσες και συνάδελφοι να πάρουν μέρος στη σύσκεψη την Πέμπτη 31/1/2013 και ώρα 17.30 στα γραφεία του συλλόγου μας.

Θέμα 3: ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ
Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου καταγγέλλει την ενέργεια του Υπουργείου Παιδείας να επανακαθορίσει τις περιοχές μετάθεσης. Οι περιοχές μετάθεσης πλέον ταυτίζονται με τους νομούς (με εξαίρεση την Αττική, την Θεσσαλονίκη και τα νησιά).  Όλες οι περιοχές  μετάθεσης  βρίσκονται μέσα στα όρια ομάδας  Καλλικρατικών Δήμων.
Η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί στη ρύθμιση του Μεσοπρόθεσμου που δίνει τη δυνατότητα μετακίνησης των εκπαιδευτικών σ’ όλη την Ελλάδα, με μια απλή υπουργική απόφαση. Αλλά και στον νόμο 3848/2010, που θέσπισε για πρώτη φορά τη δυνατότητα διάθεσης υπεράριθμων εκπαιδευτικών αρχικά σε όλη την Περιφέρεια και στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα.
Ονειρεύονται τον εκπαιδευτικό, στα πλαίσια του νέου σχολείου, «σκυφτό» και «ευέλικτο», σε συνεχή εργασιακή περιπλάνηση. Κυριολεκτικά διαλύουν οικογένειες!
Κι από πάνω μας εμπαίζουν! Η  απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί στις συγχωνεύσεις των σχολείων και στις συμπτύξεις τμημάτων, στην επερχόμενη αύξηση του ωραρίου, στις καταργήσεις μαθημάτων με το «νέο σχολείο», στην αύξηση του αριθμού των μαθητών στην τάξη, στο μηδενισμό των προσλήψεων.
Μεθοδεύουν με αυτό τον τρόπο «πλεονάσματα» εκπαιδευτικών, που θα «εξακοντίζονται» χιλιόμετρα μακριά απ’ τον τόπο κατοικίας τους. Να με ποιο τρόπο μεθοδεύουν να καλύψουν τα κενά σε εκπαιδευτικούς (σήμερα μόνο στα Γυμνάσια και στα Λύκεια ανέρχονται σε 1600 και υπάρχει πρόβλεψη να καλυφθούν μόλις…120), να καλύψουν τις χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις!
 Και σαν να μην έφτανε αυτό, με τη νέα απόφαση, δημιουργούν τεράστιες ανισότητες μεταξύ των εκπαιδευτικών. Ιδιαίτερα αυτών, που είναι πλέον στη διάθεση του ίδιου ΠΥΣΠΕ, αλλά από διαφορετικές (μέχρι πρότινος) περιοχές μετάθεσης του ίδιου νομού, αφού η μοριοδότηση τους ήταν άνιση, ενώ τώρα θα κρίνονται για τοποθέτηση από κοινού. Πολλοί εκπαιδευτικοί κυριολεκτικά θα τρέμουν να υποβάλλουν αίτηση μετάθεσης αφού θα κινδυνεύουν να βρεθούν σε χειρότερη θέση. Πολλοί εκπαιδευτικοί κινδυνεύουν σε ένα βράδυ να βρεθούν χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους! Χωρίς οδοιπορικά εννοείται, μια και αυτά έχουν πρακτικά κοπεί!
Με την απόφαση αυτή ευθυγραμμίζονται οι περιοχές μετάθεσης με τους νέους Καλλικρατικούς Δήμους. Το γεγονός αυτό προσθέτει ένα ακόμα «παζλ» στην προώθηση του «νέου σχολείου», βασικό στοιχείο του οποίου αποτελεί η σύνδεσή του με την «τοπική κοινωνία», στα πλαίσια της αποκεντρωμένης λειτουργίας του. Στη Φιλανδία για παράδειγμα, που συχνά-πυκνά προβάλλεται από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου σαν πρότυπο, το 50% των προσλήψεων πραγματοποιείται από τους Δήμους!
Πρέπει να σημάνει συναγερμός! Ετοιμάζουν συντριπτικό χτύπημα στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, στο δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Καταργούν την οργανική θέση και ανοίγουν το δρόμο για απολύσεις.
Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου. Οργανική θέση για κάθε εκπαιδευτικό

Θέμα 4: Άμεση απόσυρση της εγκυκλίου για τις αναρρωτικές άδειες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και των αδειών, λόγω επιπλοκών κύησης.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,                                                                                   
Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών σας ενημερώνει ότι με την εγκύκλιο 155734/Δ1 10-12-2012 του Υπουργείου Παιδείας καθορίστηκε το πλαίσιο αναρρωτικών αδειών των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και των αδειών λόγω επιπλοκών κύησης (επαπειλούμενη κύηση).
Στην εγκύκλιο αναφέρει ότι οι αναπληρωτές «...δικαιούνται πάντοτε αδείας, διάρκειας όχι μεγαλύτερης του μισού μήνα συνολικά...».
Η διάταξη αυτή αποτελεί μέρος και της «ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ», που υπογράφουν οι αναπληρωτές. Συγκεκριμένα, στη  σύμβαση αναφέρεται:
«Δεν αναγνωρίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας το υπερβάλλον των 15 ημερών διάστημα αναρρωτικής άδειας, σε εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 657 και 658 του Αστικού Κώδικα, περί χρονικού διαστήματος αξίωσης καταβολής μισθού σε περίπτωση αναρρωτικής άδειας, και του αριθμ. 1470/22/08/2008 γνωμοδοτικού εγγράφου του Γραφείου του Νομικού Συμβούλου του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α., περί αδειών εκπ/κών ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου».
Επίσης, στην εγκύκλιο αναφέρει ότι «οι ίδιοι εκπαιδευτικοί (οι αναπληρωτές) μετά τη συμπλήρωση ... μισού μήνα, με αποδοχές, απολύονται εφόσον ήθελε κριθεί ότι η περαιτέρω απουσία τους συνιστά σπουδαίο λόγο, που, κατά τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, δικαιολογεί καταγγελία σύμβασης εργασίας ιδιωτικού δικαίου...»!

Η βαρβαρότητα δεν σταματά εδώ.
Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, για τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς που παρουσιάζουν επιπλοκές στην κύηση (επαπειλούμενη εγκυμοσύνη) και απουσιάζουν από την εργασία τους για περισσότερες από 15 ημέρες δεν θα αναγνωρίζεται ως χρόνος πραγματικής εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας το υπερβάλλον των 15 ημερών διάστημα αναρρωτικής άδειας! Αυτοί που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το πρόβλημα της υπογεννητικότητας, στην ουσία λένε στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς να διαλέξουν ή παιδιά ή δουλειά!
Τα βαθιά αντεργατικά αυτά μέτρα θίγουν χιλιάδες αναπληρωτές και έγκυες εκπαιδευτικούς. Θα τους οδηγούν σε απολύσεις κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, αν τολμήσουν ν’ αρρωστήσουν! Ταυτόχρονα, οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί θα φοβούνται να μείνουν έγκυες, γιατί σε περίπτωση επαπειλούμενης εγκυμοσύνης θα χάνουν την προϋπηρεσία τους!
Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου για τους αναπληρωτές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.