Φωτογραφίες

Επισκεφθείτε τη σελίδα της πρωτοβουλίας

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Ενημερωτικό δελτίο Νο 2 - 17 Δεκέμβρη 2012

Θέμα Νο 1

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ του συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών «O Αδαμάντιος Κοραής»

Συνάδελφοι,

Το ΔΣ βρίσκεται μπροστά σε ιστορική ευθύνη αφού καλείται να υπηρετήσει τα συμφέροντα των συναδέλφων εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης όπου οι κυβερνώντες επιχειρούν να αξιοποιήσουν τα αρνητικά οικονομικά δεδομένα και να υλοποιήσουν τους μύχιους πόθους τους στο χώρο της εκπαίδευσης ( βλ. πράσινη και λευκή βίβλο ), αλλά και σε κάθε τομέα της εργασιακής, ασφαλιστικής, συνταξιοδοτικής δραστηριότητας μας κλπ (βλ. συνθήκη του Μάαστριχ).

Το ΔΣ έχοντας βαθιά συναίσθηση της πολιτικής και συνδικαλιστικής ευθύνης του και έχοντας να αντιπαλέψει τις βαθιές ρίζες του γραφειοκρατικού κυβερνητικού συνδικαλισμού στο χώρο μας πρέπει να χαράξει μια άλλη πορεία, που θα φέρει το συνάδελφο στο επίκεντρο και θα χτίσει βήμα το βήμα, μέρα τη μέρα, μια άλλη σχέση του συλλόγου με τους συναδέλφους.

Το ΔΣ έχει συνείδηση των δυσκολιών και του δύσκολου ως τώρα κλίματος, αυτό άλλωστε φαίνεται με τη μη μαζική συμμετοχή στις γενικές συνελεύσεις, τις διαδικασίες του συλλόγου, τη χαμηλή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και επιβεβαιώθηκε με το μεγάλο ποσοστό αποχής ( 170 ) και άκυρων και λευκών ψηφοδελτίων (58) που αποτελούν καμπανάκι έλλειψη αποδοχής του σωματείου και του διοικητικού συμβουλίου.

Οφείλουμε να προσπαθήσουμε…

Έχοντας κατά νου ένα πρώτο σχέδιο δράσης.

Α. Οργάνωση συλλόγου & ΔΣ
  •     Ανοικτή Συνεδρίαση του ΔΣ κάθε πρώτη Πέμπτη του μήνα
  •     Ημερήσια διάταξη με εκπαιδευτικά, εργασιακά, ασφαλιστικά ζητήματα
  •     Άνοιγμα του συλλόγου Τρίτη & Παρασκευή 6:00 – 8:00.
  •     Πραγματοποίηση συσκέψεων
  •     Νηπιαγωγών
  •     Ειδικής αγωγής
  •     Ξένων γλωσσών
  •     Πληροφορικής
  •     Αναπληρωτές – Ωρομίσθιοι
  •     Εκπαιδευτικών στα πιλοτικά σχολεία
  •     Μουσικής – καλλιτεχνικών – θεατρικής παιδείας
  •     Γυμναστών
  •     Διευθυντών & προϊσταμένων
  •   Δημιουργία ιστοσελίδας στα πρότυπα της ΔΟΕ και συγκέντρωση των e-mail των συναδέλφων για ενημέρωση.
  •     Να φτιαχτεί το αρχείο του συλλόγου και να αρχειοθετηθούν τα βιβλία του ώστε να είναι προσβάσιμα στα μέλη.
    Συμμετοχή εκπροσώπων του συλλόγου σε:
  •     Κέντρο Πρόληψης
  •     Δημοτική Επιτροπή Παιδείας

Β. Παιδαγωγική & Εκπαιδευτική δράση

    Εκδήλωση – Αξιολόγηση και σχολείο της αγοράς

    Εκδήλωση σε συνεργασία με την Π.Σ.Α.μ.Ε.Α. για την ειδική αγωγή

    Εκδήλωση για το ρόλο του αθλητισμού στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του νέου σε συνεργασία με το κέντρο πρόληψης ναρκωτικών και την ένωση γυμναστών.

    Εκδήλωση για το Μιχάλη Παπαμαύρο

Γ. Ιστορικές δράσεις

    Εκδήλωση για το ρόλο της επανάστασης του 1821

Δ. Αλληλεγγύη

Ο σύλλογος σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων και συναδέλφους να πραγματοποιήσει παρέμβαση στο νοσοκομείο για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων οικογενειών μαθητών μας, ζητήματα υποσιτισμού και μαθησιακής ενίσχυσης μαθητών.

Πρωτοβουλία του συλλόγου σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων να συγκεντρώσει τρόφιμα και είδη καθαριότητας από Δευτέρα έως Παρασκευή λόγω γιορτών και ώρα 19:00 έως 20:00.

Ε. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Να ενημερωθούν τα μέλη ώστε να έχουν πλήρη εικόνα των οικονομικών δραστηριοτήτων του συλλόγου.

ΣΤ. ΚΤΙΡΙΑΚΑ

Να προχωρήσει άμεσα η ολοκλήρωση της επισκευής του κτιρίου εσωτερικά.

ΘΕΜΑ 2ο

ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΟΛΟΙ στην Πανδημοσιοϋπαλληλική Απεργία

Προσυγκέντρωση την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου, στις 11.30 το πρωί στο πανεπιστήμιο, σε συμπόρευση με τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, το Σύλλογο εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο και πορεία  προς την πλατεία Βουνακίου για μια αγωνιστική συμπόρευση με όλους τους απεργούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στο Χίο .

    Καμία απόλυση. Μόνιμη δουλειά για όλους!


    Δεν ΜΠΟΡΟΥΜΕ, δεν ΕΧΟΥΜΕ να πληρώνουμε φόρους και χαράτσια!

Να καταργηθούν εδώ και τώρα τα χαράτσια, οι έμμεσοι φόροι στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

    Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο 45% στα κέρδη, 
να καταργηθούν οι προκλητικές φοροαπαλλαγές του.

    Καμία ιδιωτικοποίηση, δημόσιες δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες για όλο το λαό!

Συναδέλφισσες - συνάδελφοι,


Η καπιταλιστική οικονομική κρίση βαθαίνει, εξαπλώνεται και σ’ άλλες χώρες, οξύνεται ο ανταγωνισμός των μονοπωλίων για το ποιος θα χάσει και ποιος θα κερδίσει.

Κυβέρνηση και το πολιτικό της προσωπικό, ΕΕ και πλουτοκρατία, κλιμακώνουν τον πόλεμο, ισοπεδώνουν τη ζωή μας. Παίρνουν μέτρα, ψηφίζουν νόμους που στην κυριολεξία τσακίζουν μισθούς και λαϊκά δικαιώματα. Σπέρνουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση στο λαό, για να ενισχύσουν την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα Των τρωκτικών του πλούτου, για να διαμορφώσουν ένα αστικό κράτος πιο αντιλαϊκό, πιο συγκεντρωτικό, πιο αυταρχικό, πιο υποστηρικτικό στην οικονομική δραστηριότητα του κεφαλαίου.

Ακριβώς αυτή τη στρατηγική στόχευση υπηρετούν το σύνολο των μέτρων και των διαρθρωτικών αλλαγών, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οι υπέρογκες αυξήσεις που φτάνουν μέχρι 48% της ΔΕΗ στο ρεύμα, το πετσόκομμα των συντάξεων και του εφάπαξ, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας, το νέο πειθαρχικό δίκαιο, η αξιολόγηση, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι περίπου 10.000 απολύσεις στο Δημόσιο που βρίσκονται σε εξέλιξη μέσω διαθεσιμότητας. Να γίνουν οι φτωχοί φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι.

Οι απολύσεις στο Δημόσιο - 150.000 μέχρι το 2014 - αφορούν όλα τα λαϊκά στρώματα. Το γενικευμένο καθεστώς της υποχρηματοδότησης, των περικοπών, η μείωση του υπαλληλικού προσωπικού, οι απολύσεις, η επιτάχυνση του «Καλλικράτη» και των ιδιωτικοποιήσεων τσακίζουν το δικαίωμα του λαού για να έχει έστω και τη στοιχειώδη πρόσβαση στις κοινωνικές υπηρεσίες.

Κυβέρνηση και πλουτοκρατία με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου - παρακάμπτοντας ακόμη μια φορά τη Βουλή - βάζουν στην κυριολεξία στο σφαγείο χιλιάδες λαϊκές οικογένειες. Η δικτατορία του κεφαλαίου αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά!

Ιδιαίτερα με τις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιολόγηση, το νομοσχέδιο για την «κατάργηση και συγχώνευση νομικών προσώπων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα», που μόλις έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή, έρχεται νέο μεγάλο κύμα απολύσεων.

Σαράντα χιλιάδες (40.000) εργαζόμενοι στο Δημόσιο υπολογίζεται να απολυθούν στο επόμενο διάστημα.

Απαιτείται ενιαίος αγώνας όλων των κλάδων του Δημοσίου, παλλαϊκός αγώνας για να μπλοκαριστούν τα αντιλαϊκά μέτρα, οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι απολύσεις.

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο:

• Καταργείται το γενικό αφορολόγητο όριο για όλους τους φορολογούμενους.

• Καταργείται το αφορολόγητο όριο για τα προστατευόμενα παιδιά.

• Καταργούνται οι φορολογικές ελαφρύνσεις για νοίκια, φροντιστήρια παιδιών κ.ά.

• Καθιερώνεται νέα φορολογική κλίμακα - καρμανιόλα που ξεκινά με συντελεστή στο 22% για τα πρώτα 25.000 € του ετήσιου εισοδήματος, με 36% από 25.000 - 40.000 και 40% για τα παραπάνω ποσά.

Την ίδια στιγμή δίνουν προκλητικές φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο. Μειώνουν τη φορολογία στα κέρδη από το 40% στο 33,6%.

Συναδέλφισσες - συνάδελφοι,

Έχουμε τη δύναμη! Μπορούμε!

Τώρα ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ δάσκαλοι , νηπιαγωγοί γενικότερα εκπαιδευτικοί, εργατοϋπάλληλοι, φτωχά λαϊκά στρώματα, γυναίκες, νέοι και νέες με μια φωνή και μια γροθιά, με ενιαίο αγώνα, να ενώσουμε τη δύναμή μας, να οργανώσουμε τους αγώνες ενάντια στις απολύσεις, τη φοροληστεία, τις ιδιωτικοποιήσεις, το αυταρχικό αστικό κράτος και τις αντιλαϊκές πολιτικές.

Να πολεμήσουμε ταξικά, να σημαδέψουμε σωστά.

Κόντρα στους δυνάστες και τους εκμεταλλευτές των λαών. Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε μια ζωή με δικαιώματα, μπορούμε να ελπίζουμε.

Μόνο έτσι μπορούμε να φέρουμε τα πάνω - κάτω, να γίνουμε κυρίαρχοι στην ίδια τη ζωή μας.

Να μην αφήσουμε τον αγώνα στα χέρια των εκτονωτικών απεργιών της μιας φοράς το μήνα που εξαγγέλλουν οι ηγεσίες και οι  υποταγμένες- ηττοπαθείς   πλειοψηφίες που κυριαρχούν σήμερα σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΔΟΕ. Είναι αναγκαίο να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας με ταξικό συντονισμό μέσα από γενικές συνελεύσεις όλων των αγωνιζόμενων τμημάτων και συλλογικοτήτων, για κινητοποιήσεις μαζικές, για χρησιμοποίηση όλων των μορφών του αγώνα μέχρι και την απεργία διαρκείας, για αγωνιστικές κινητοποιήσεις ικανές να φέρουν την ανατροπή της σάπιας πολιτικής της φτωχοποίησης και ανέχειας που προσπαθούν να μας επιβάλλουν κεφάλαιο και έσω-έξω τρόικες..

Εδώ βρίσκεται η ελπίδα, εδώ βρίσκεται και η λύση!

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ!

ΘΕΜΑ 3ο

Παρακαλούνται οι διευθυντές σχολείων και οι προϊστάμενες νηπιαγωγείων να ενημερώσουν τους συλλόγους γονέων να πάρουν μέρος στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Πέμπτη 20/12/2012 και ώρα 18:00 όπου θα συζητηθεί η αναγκαιότητα επιχορήγησης των σχολείων και νηπιαγωγείων με έκτακτο κονδύλι για τη θέρμανση.

ΘΕΜΑ 4ο

Ενημερώνονται οι συνάδελφοι ότι από την 1/1/2013 οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ μπορούν να εξυπηρετούν μέχρι τη συμπλήρωση 200 ασφαλισμένων το μήνα.

Σύντομα θα υπάρξει ενημέρωση για τις ιατρικές, μικροβιολογικές κλπ εξετάσεις.

ΘΕΜΑ 5ο

Παρακαλούνται οι διευθυντές να εκτυπώνουν το ενημερωτικό δελτίο και να το δίνουν στο σύλλογο διδασκόντων προς ενημέρωση.

Επίσης οι συνάδελφοι που επιθυμούν να ενημερωθούν για τις συνταξιοδοτικές τους προοπτικές να στείλουν στο e-mail του συλλόγου τα στοιχεία τους.

Τέλος όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να λαμβάνουν απευθείας το ενημερωτικό του συλλόγου να αποστείλουν το e-mail τους στο e-mail του συλλόγου: syllogos.pe.chiou@gmail.com.

ΘΕΜΑ 6ο

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Τα μέλη του συλλόγου μπορούν να ενημερωθούν για την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους όσον αφορά τις ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση της βουλής: www.parliament.gr . Ενδεικτικά η 1η σελίδα:

ΘΕΜΑ 7ο
Οι εξοντωτικές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ εξουθενώνουν τη ζωή μας
Η κυβέρνηση προχωράει σε εξοντωτικές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ σε μια περίοδο όπου:
Η ανεργία έχει φτάσει σε τεράστια ύψη και χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν οδηγηθεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση.
Με το φορολογικό νομοσχέδιο γίνεται αφαίμαξη σε ό,τι έχει απομείνει στα λαϊκά στρώματα.
Οι μειώσεις των μισθών και συντάξεων μαζί με την απλήρωτη δουλειά που έχουν πάρει καθολικό χαραχτήρα.
Οι δαπάνες για τα φάρμακα και ιατρικές υπηρεσίες, τη μόρφωση εξοντώνουν το λαό.
Οι αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος είναι τρομακτικές για τα λαϊκά στρώματα και κυμαίνονται από 14,5% έως 48,7%, προωθείται ενιαία τιμολόγηση από τα 0-2.000 KWH και θα επιβληθούν σε 3 δόσεις μέσα στο 2013 (ΓΕΝΑΡΗΣ 10,8% - ΜΑΗΣ 6,3% - ΙΟΥΛΗΣ 6,1%).
Οι αυξήσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις αυξήσεις που επιβλήθηκαν το 2011 και 2012.
Οι αυξήσεις αυτές θα επιδεινώσουν δραματικά τα προβλήματα και την αδυναμία ανταπόκρισης από τα λαϊκά στρώματα λόγω των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης
Σήμερα κάθε ημέρα γίνονται 1.000 διακοπές ρεύματος γιατί αδυνατούν τα λαϊκά στρώματα να πληρώσουν. Μετά τις αυξήσεις στην κυριολεξία θα βυθίσουν στο σκοτάδι τους συνταξιούχους, τους ανέργους.
Οι δικαιολογίες που χρησιμοποιούν για αύξηση του κόστους, είναι αποτέλεσμα των νόμων και αποφάσεων των κυβερνήσεων προκειμένου να εξασφαλίσουν την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας.
Στην ουσία όμως παράλληλα προετοιμάζοντας την ιδιωτικοποίηση ολόκληρου του τομέα της ενέργειας δημιουργούν τις προϋποθέσεις της κερδοφορίας που απαιτούν τα μονοπώλια που θα τις αγοράσουν.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
  • Να μην γίνει καμιά αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
  • Μείωση κατά 30% στα τιμολόγια των λαϊκών στρωμάτων.
  • Καμιά διακοπή ρεύματος σε άνεργους, σε απολυμένους, σε απλήρωτους, σε αυτούς που αδυνατούν λόγω της κρίσης να πληρώσουν το ρεύμα».

ΘΕΜΑ 8ο

Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους που απολύει η συγκυβέρνηση στο Δήμο Χίου, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και αλλού.
Εντείνει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ τους άθλιους εκβιασμούς σε βάρος των εργαζομένων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ), που εμπίπτουν στο μέτρο της διαθεσιμότητας. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου απειλεί με παρακράτηση του συνόλου των αποδοχών των εργαζομένων μέχρι και τη μη καταβολή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό) στους δήμους. Επιπλέον, απειλεί ακόμα και τους εργαζόμενους στα λογιστήρια των υπηρεσιών του Δημοσίου με διώξεις εάν οι πληρωμές στους συναδέλφους τους γίνονται εκτός του μηχανισμού Ενιαίας Αρχής Πληρωμών! Οι ρυθμίσεις αυτές έχουν στόχο την εφαρμογή του νόμου για τις διαθεσιμότητες - απολύσεις αλλά και την υποχρεωτική καταβολή της μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών.
Συγκεκριμένα, σε νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που αναρτήθηκε προχτές στην ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου, προβλέπονται τα εξής:
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στέλνει στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών τη λίστα με τους υπαλλήλους που βγήκαν σε διαθεσιμότητα ή αργία. Η Ενιαία Αρχή Πληρωμών ελέγχει αν αυτοί οι υπάλληλοι πληρώνονται με το 75% των αποδοχών τους. Αν παραβιάζεται ο νόμος και δεν πληρώνονται με το 75% αλλά με το 100% η Ενιαία Αρχή Πληρωμών υποχρεούται να προβεί σε προσωρινή παρακράτηση του συνόλου των αποδοχών για όσο διάστημα ο νόμος δεν τηρείται.
Η μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν απογραφεί γίνεται υποχρεωτικά από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών:
Τα φυσικά πρόσωπα (δηλαδή, οι υπάλληλοι των λογιστηρίων των υπηρεσιών και όσοι άλλοι εμπλέκονται) που παραβιάζουν το νόμο και πληρώνουν τους υπαλλήλους εκτός Ενιαίας Αρχής Πληρωμών αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες: Απιστία σχετική με την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος και παρότρυνση υφισταμένων και ανοχή.
Για τα Νομικά Πρόσωπα που κάνουν το ίδιο δε θα τους καταβάλλεται η μισθοδοσία προσωπικού ή θα τους παρακρατείται το ανάλογο ποσό από τις επιχορηγήσεις που παίρνουν.
Για τους ΟΤΑ και το πανεπιστήμιο που πληρώνουν το προσωπικό τους εκτός Ενιαίας Αρχής Πληρωμών θα τους παρακρατείται μέρος ή το σύνολο των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων και Επιχορηγήσεων. Επίσης, δε θα τους δίνεται έγκριση να προσλάβουν συμβασιούχους. Το ΔΣ εκφράζει την συμπαράσταση του στους συναδέλφους και θα βρεθεί αλληλέγγυο σε κάθε κινητοποίηση τους.

Χίος, 17/12/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.