Φωτογραφίες

Επισκεφθείτε τη σελίδα της πρωτοβουλίας

Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ 495: Απόφαση για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και απόφαση - πρόταση προς τη ΔΟΕ για τις συνδρομές

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Σας στέλνουμε τα δυο ψηφίσματα τα οποία και εκρίθηκαν στην τελευταία Γενική Συνέλευση του Σωματείου:
Θέμα 1ο: Για το ζήτημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων στη Χίο

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ
ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΤΙΣ 7/6/2016
Ο Σύλλογος Δ/Ν Χίου εκτιμώντας την κατάσταση, που διαμορφώνεται στο νησί από τις προσφυγικές ροές και το διπλό εγκλωβισμό των προσφύγων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο νησί, με ευθύνη και της κυβέρνησης, θεωρεί ότι:
Το βασικό σήμερα είναι να ικανοποιηθεί το αίτημα για οργανωμένη και ασφαλή μετακίνηση των προσφύγων στις χώρες τελικού προορισμού τους, τη γρήγορη αναγνώριση της προσφυγικής ιδιότητας, τη δημιουργία αξιοπρεπών χώρων προσωρινής διαμονής.
          Είναι φανερό επίσης πρέπει άμεσα να προχωρήσει η καταγραφή των αναγκών αλλά και των προσανατολισμών των προσφύγων (ποιοι θέλουν να φύγουν και δεν κάνουν άσυλο, ποιοι προετοιμάζουν τη ζωή τους στη χώρα μας, κ.α).
Ωστόσο για τα παιδιά των προσφύγων χρειάζεται άμεσα κρατική παρέμβαση εκπαιδευτικής στήριξης, δράσεων δημιουργικής απασχόλησης και προετοιμασίας τους για μια πιο μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα μας. Με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους, του Υπ. Παιδείας και μακριά από τις κάθε λογής ΜΚΟ, πρέπει τώρα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα με επίκεντρο τις δομές στις οποίες βρίσκονται τώρα οι πρόσφυγες, ανεξάρτητα από την πορεία και τους ρυθμούς παραμονής τους στης Ελλάδα και στο νησί μας.
Άμεσα να συγκροτηθούν στις δομές προσωρινής διαμονής των προσφύγων αλλά και αξιοποιώντας τα δημόσια σχολεία μέσα στο καλοκαίρι,  κέντρα εκπαιδευτικής στήριξης, με δημιουργική απασχόληση, διδασκαλία της μητρικής γλώσσας και τη ελληνικής γλώσσας, δημιουργία βιβλιοθηκών, κ.α.
          Το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να περιμένει, δεν δέχεται αναβολή και δεν αφορά τον Σεπτέμβρη του 2016. Για τα παιδιά αυτά η εκπαιδευτική στήριξη μέσα από διάφορες μορφές είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας. Είναι κρίσιμο αυτά τα παιδιά να νιώσουν ότι ζουν –όσο αυτό είναι δυνατόν- σε κανονικές ανθρώπινες συνθήκες και πλευρά αυτής της ανάγκης είναι η μαθησιακή, διαπαιδαγωγητική διαδικασία.
          Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται επίσης η ψυχολογική στήριξη των παιδιών αυτών από ειδικούς καθώς είναι φανερό ότι υπάρχουν τραυματικές εμπειρίες και βιώματα που πρέπει να εντοπιστούν και αντιμετωπιστούν.
Αυτό σημαίνει ότι με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας πρέπει να διοριστούν εκπαιδευτικοί μόνιμοι που θα εφαρμόσουν το ΑΠΕ και αυτοί θα είναι δάσκαλοι, νηπιαγωγοί , ειδικότητες, ειδικό εκπαιδευτικό, επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό (ψυχολόγοι, κ.α.).
 Σήμερα στο νησί βρίσκονται με επίσημα στοιχεία καταγραφής 1122 παιδιά από προσχολική μέχρι λυκειακή ηλικία που διαμένουν στο Χαλκειός, Σούδα και Εργατικό Κέντρο.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η κυβέρνηση, προχωρά σε συγχωνεύσεις νηπιαγωγείων, τμημάτων δημοτικών σχολείων, μειώνει τις προσλήψεις εκπαιδευτικών.
Λαμβάνοντας ακόμα υπόψη ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με το ζήτημα της μετακίνησης των μαθητών.
Θεωρούμε ότι η πρόταση του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης, με δεδομένες αυτές τις συνθήκες, είναι τουλάχιστον προβληματική και πρόχειρη, αν όχι τυχοδιωκτική. 
4
Θέμα 2ο: Μείωση του ύψους των συνδρομών

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ
 Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου

« Η Γ.Σ. εκτιμά ότι, παρά τη θετική απόφαση που πάρθηκε από το Δ.Σ. της ΔΟΕ τον Οκτώβρη-Νοέμβρη του 2015, πρέπει να παρθούν κι άλλες αποφάσεις που να αναπροσανατολίζουν τα οικονομικά της Ομοσπονδίας.
Η Γ.Σ. αποφασίζει ότι το ύψος της συνδρομής προς τη ΔΟΕ είναι υπερβολικά μεγάλο, σε μια περίοδο που οι εκπαιδευτικοί έχουν τσακιστεί από την αντεργατική θύελλα και την ίδια στιγμή που το ταμείο της ΔΟΕ είναι εύρωστο. Στη βάση αυτή, η συνδρομή πρέπει να μειωθεί στα 20 € συνολικά για τους μόνιμους, στα 10 € για τους αναπληρωτές πλήρους ωραρίου και στα 5 € για τους αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου και τους ωρομίσθιους. Τα χρήματα αυτά πρέπει να τα μοιράζονται εξίσου ΔΟΕ και τοπικός Σύλλογος.
Η μείωση της συνδρομής και ο περιορισμός των εξόδων αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη ότι η Ομοσπονδία θέλει να φέρει κοντά στο συνδικαλιστικό κίνημα τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που σήμερα είναι ασυνδικάλιστοι, που δοκιμάζονται σκληρά από τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα. Αποτελεί πολιτική πράξη που υποδηλώνει ότι το συνδικάτο, η Ομοσπονδία είναι δίπλα στο συνάδελφο.
Επίσης, η απόδοση της συνδρομής δηλώνει την απόφαση του εργαζόμενου να είναι συνδικαλισμένος και να παλέψει συλλογικά για τα δικαιώματά του. Δεν μπορεί να γίνεται υποχρεωτικά και μάλιστα μέσω της ενιαίας αρχής πληρωμών (ΕΑΠ). Είναι συνεισφορά από το υστέρημα, για το συλλογικό αγώνα. Αποτελεί πολιτική πράξη.
Μέσω της συνδρομής δίνεται η δυνατότητα στο σωματείο να έρθει σε επαφή με ένα-ένα τα μέλη του, να συζητήσει μαζί τους, να σχεδιάσει συλλογικά τη δράση και τη συμμετοχή των μελών του σε αυτήν.
Για το λόγο αυτό, η συνδρομή πρέπει να είναι ενιαία και να εισπράττεται αποκλειστικά από τα πρωτοβάθμια σωματεία. Το πώς θα κρατείται η συνδρομή αποτελεί υπόθεση που πρέπει να απασχολήσει το πρωτοβάθμιο σωματείο και μόνο, στο οποίο άλλωστε ο εκπαιδευτικός είναι μέλος.

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ απαιτείται να περιορίσει περαιτέρω τις δαπάνες του, παίρνοντας τα παρακάτω μέτρα:
Ø     Να μειώσει παραπέρα τα έξοδα μετακίνησης των μελών του Δ.Σ. της ΔΟΕ και των αιρετών του ΚΥΣΠΕ. Να μειωθεί περισσότερο το ποσό των μηνιαίων εξόδων κίνησής τους. Το ενοικιοστάσιο για τα εξ επαρχίας μέλη να γίνεται στο όνομα της ΔΟΕ, όπως τώρα.
Ø     Να περιοριστούν τα ταξίδια των μελών του Δ.Σ. της ΔΟΕ στο εξωτερικό, η αντιπροσώπευση να γίνεται κάθε φορά με απόφαση του Δ.Σ., όπου εκτιμάται ότι χρειάζεται, με την υποχρέωση να ενημερώνεται όλο το Δ.Σ. για τα αποτελέσματα της συνάντησης.
Ø     Να αποχωρήσει η ΔΟΕ από την εκπαιδευτική διεθνή και την ETUCE, ευρωπαϊκή ένωση συνδικάτων εκπαιδευτικών στις οποίες δίνει κάθε χρόνο γύρω στα 30.000 € συνδρομή και άλλα τόσα περίπου για έξοδα κίνησης για περιοδείες των μελών της κάθε φορά πλειοψηφίας σε διάφορες δράσεις της.
Να μειώσει το Δ.Σ. της ΔΟΕ τις δαπάνες συνεδρίων, περιοδειών, ημερίδων κλπ, με βάση τα παραπάνω, και γενικά να προσανατολίσει τη δράση του σε διεκδικητικούς αγώνες και όχι σε δημόσιες σχέσεις.»

Για το Δ.Σ
Ο Πρόεδρος                                  Ο Γραμματέας
Γιώργος Αμπαζής                          Στέφανος Τσίγκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.