Φωτογραφίες

Επισκεφθείτε τη σελίδα της πρωτοβουλίας

Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου 2016

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ 448: ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΝΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣΣυναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Με βάση τη συνεδρίαση του τελευταίου ΔΣ του Συλλόγου μας σας στέλνουμε δυο ψηφίσματα σχετικά με τις επικίνδυνες εξελίξεις στο Αιγαίο και την παρουσία του ΝΑΤΟ και σχετικά με τη στήριξη των αγροτικών κινητοποιήσεων.
Τα δυο ψηφίσματα κατατέθηκαν από την ΕΝΟΤΗΤΑ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ). Σημειώνουμε ότι το ψήφισμα για το Αιγαίο καταψηφίστηκε από τους «Ανεξάρτητους Εκπαιδευτικούς», όποτε πέρασε κατά πλειοψηφία (4 ΕΝΟΤΗΤΑ – 2 Ανεξάρτητοι).
Το ψήφισμα για τους αγρότες υπερψηφίστηκε με την παρατήρηση από τους «Ανεξάρτητους» ότι διαφωνούν με τη μορφή των κινητοποιήσεων, το κλείσιμο δρόμων.

ΘΕΜΑ 1ο: ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ - ΣΤΗ ΝΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

Tα τελευταία νέα για την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο πρέπει να βάλουν σε αγωνιστική εγρήγορση κάθε ένα και κάθε μια. Η πρόταση Ελλάδας-Τουρκίας-Γερμανίας να βάλει το ΝΑΤΟ - λύκο να φυλάει τα πρόβατα (σύνορα στο Αιγαίο) μπορεί να βάλει φωτιές στην περιοχή. Η "καταπολέμηση των προσφυγικών ροών" είναι μονάχα το πρόσχημα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει μεγάλες ευθύνες γιατί μπλέκει τη χώρα μας σε δολοφονικούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ που δεν αναγνωρίζει τα σύνορα στο Αιγαίο («γκρίζες ζώνες»), έχει ματοκυλίσει τους λαούς δημιουργώντας τα κύματα των μεταναστών, αλλά και όπως η ΕΕ που από κοινού με το ΝΑΤΟ στηρίζουν τις τουρκικές παραβιάσεις σε θάλασσα και αέρα.
Αυτό εννοεί η κυβέρνηση όταν καυχάται για τον «αγώνα» της περί γεωστρατηγικής αναβάθμισης, που γίνεται για λογαριασμό των μεγάλων ομίλων. Το γεγονός αυτόν μπλέκει τη χώρα μας ακόμη βαθύτερα στο κουβάρι των ανταγωνιστικών συμφερόντων στην περιοχή, τη δένει πιο γερά στο άρμα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, την εμπλέκει σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, προκαλώντας ζημιά στα κυριαρχικά δικαιώματα και βάζοντας το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες.

Το παζλ συμπληρώνεται με τις πρόσφατες συμφωνίες της για την "Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή - Ακτοφυλακή", την αναβάθμιση της καταστολής με τη FRONTEX, τη δημιουργία στρατοπέδων εγκλωβισμού μεταναστών και στο νησί μας (hot spots). Προχωρά έτσι το σχέδιο για συγκυριαρχία και συνδιαχείριση του Αιγαίου κάτω από την ευρωΝΑΤΟική ομπρέλα.
Δεν πρέπει νια πιστεύει κανείς την κυβέρνηση όταν διαβεβαιώνει ότι ελληνικές και τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα επιχειρούν στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο της άλλης χώρας, ύστερα από τις πρόσφατες μόλις παραβιάσεις αλλά και την πρόσφατη αμφισβήτηση του δικαιώματος της Ελλάδας να συντονίζει την επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης στη ζώνη που περικλείει το FIR Αθηνών.

Καλούμε σε συνεχή επαγρύπνηση και αγώνα γιατί μόνο ο λαός μπορεί να αποτρέψει τα σχέδια που είναι σε βάρος του.
Απαιτούμε:
·         Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ. Αποδέσμευσή της από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Όχι σε νέες επεμβάσεις σε τρίτες χώρες, με πρόσχημα δήθεν το χτύπημα των διακινητών.
·         Να κλείσει η βάση της Σούδας - ορμητήριο πολέμου. Να σταματήσουν οι κοινές ασκήσεις με ελληνική συμμετοχή. Κανένας Έλληνας στρατιωτικός έξω από τα σύνορα. Να γυρίσουν πίσω τα πλοία.
·         Λεφτά για τα σχολεία και την Παιδεία. Ούτε ένα ευρώ για Νατοϊκούς εξοπλισμούς.
·         Άμεσα μέτρα στήριξης των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας.
·         Γρήγορη διεκπεραίωση των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης. Επαρκής στελέχωση των υπηρεσιών που σχετίζονται με τη διάσωση, την υποδοχή, περίθαλψη και τη μετακίνηση. Να στηριχθούν με τον αναγκαίο εξοπλισμό και υποδομές.
·         Εξασφάλιση ΑΜΕΣΗΣ και ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗΣ  μετακίνησης στους τόπους προορισμού τους.
·         Να εξασφαλισθεί αξιοπρεπή υγιεινή διαμονή και διατροφή, μέχρι να αναχωρήσουν για τις χώρες προορισμού τους.
·         Κατάργηση των Κανονισμών του Δουβλίνου και όχι μόνο αλά καρτ αναστολή εφαρμογής.
Κανένας να μην μείνει απαθείς στο έγκλημα που διεξάγεται στην περιοχή μας, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τα αποτελέσματά του. Δεν πρέπει να εξοικειωθούμε με τις εικόνες των νεκρών παιδιών στο Αιγαίο και αλλού, με την ατέλειωτη ταλαιπωρία που βιώνουν τα θύματα του πολέμου στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από την κόλαση των πολεμικών συγκρούσεων στις πατρίδες τους.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να πιάσει τόπο το δηλητήριο του ρατσισμού και της φασιστικής προπαγάνδας στα σχολεία μας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους αξιοποιώντας τα επιστημονικά και παιδαγωγικά εργαλεία που κατέχουν, να πραγματοποιήσουν πολύμορφες δραστηριότητες  έκφρασης Αλληλεγγύης και στήριξης των μεταναστών και των προσφύγων. Να αναδείξουν το ρόλο και το χαρακτήρα του πολέμου. Να πραγματοποιήσουν συζητήσεις, να αξιοποιήσουν κείμενα, προβολές ταινιών, ζωγραφιές κ.τ.λ.

ΘΕΜΑ 2ο: ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Το ΔΣ των Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των αγωνιζόμενων μικρομεσσαίων αγροτών στη χώρα μας, που με το πλαίσιο αιτημάτων της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, δίνουν αγωνιστική απάντηση στην ταξική αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στην αντιαγροτική ΚΑΠ της Ε.Ε, με τις οποίες οδηγούνται στη φτωχοποίηση και στην ανεργία. Το αίτημα για απόσυρση του αντιασφαλιστικού εκτρώματος εδώ και τώρα είναι κοινό! 
Να μην τολμήσουν να καταστείλουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις σύμφωνα με την πρόσφατη εισαγγελική εντολή περί «παρακώλησης συγκοινωνιών».
Και στους αγρότες διαμορφώνονται σήμερα δυο γραμμές πάλης. Η μια που συμφέρει την πλειοψηφία των μικρών φτωχών αγροτών (πάνω από 80% στο σύνολο των αγροτών) και η άλλη που συμφέρει τους λίγους μεγαλοαγρότες.
Στην ουσία, το αίτημα που θέτουν στην κυβέρνηση οι μεν, είναι ένα και μοναδικό: Να φύγουν από τη μέση οι μικρομεσαίοι αγρότες και να μείνουν στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή μόνο οι μεγάλες καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις. Οι “υπολογισμοί” μιλούν για αγρότες που χωράνε στην Ελλάδα και δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 150.000 - 200.000, που σημαίνει ότι θα ξεκληριστούν εκατοντάδες χιλιάδες ετεροαπασχολούμενοι και μικρομεσαίοι αγρότες. Γι’ αυτό και επιμένουν στο διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα» και μη.
Πρόκειται για ένα αίτημα, που ανταποκρίνεται πλήρως στις κατευθύνσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, μέσω της οποίας προωθείται το μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και η παραπέρα συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων σε λίγες μεγάλες καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις.

Η στόχευση για συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια στα πλαίσια της ανταγωνιστικότητας περιγράφεται με λεπτομέρεια στο μνημόνιο 3 που ψήφισαν όλοι όσοι σήμερα κάνουν τους ανήξερους. Η υπερφορολόγηση στο εισόδημα, τα αγροτικά εφόδια, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, η αύξηση του ήδη διογκωμένους κόστους παραγωγής, η πλήρης κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από το Νοέμβρη, ο ΕΝΦΙΑ γονατίζουν το μικρό και μεσαίο αγρότη. Η ίδια πολιτική στη Χίο απειλεί με την άρση της αναγκαστικότητας των αναγκαστικών συνεταιρισμών, βάζοντας στο στόχαστρο τους μικρομεσαίους μαστιχοπαραγωγούς.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι σύμμαχοί μας είτε ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή κατά κύριο είτε σαν δευτερεύον επάγγελμα. Με κοινό αγώνα μπορούμε να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                                             ΑΜΠΑΖΗΣ ΓΙΩΡΓΗΣ                       ΤΣΙΓΚΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.