Φωτογραφίες

Επισκεφθείτε τη σελίδα της πρωτοβουλίας

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ 440: Ενημέρωση για τον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία -

ΘΕΜΑ 1ο: « Ενημέρωση για τον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία στην ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ» 

Συναδέλφισσε, συνάδελφοι,
Ενημερώνουμε σχετικά με την αποκαλυπτική συζήτηση που διεξάγεται στα πλαίσια του “κοινωνικού διαλόγου για την Παιδεία” στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου είχαν προσκληθεί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ και της Συνομοσπονδίας των γονιών ΑΣΓΜΕ.
Ο υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης, ισχυρίστηκε ότι από τη διαπραγμάτευση με τον ΟΟΣΑ κατορθώθηκε η αλλαγή των όρων του μνημονίου σχετικά με την έκθεση του 2011.


Η τοποθέτησή του ήταν στοχευμένη να παραπλανήσει ότι τάχα αλλάζει τους όρους του μνημονίου ,την ώρα που εισηγούνταν μνημονιακές δεσμεύσεις. Προσπάθησε να εξηγήσει τι είναι αυτό που άλλαξε από τους όρους του μνημονίου και είπε ότι συμφωνήθηκε με τον ΟΟΣΑ ότι «η συζήτηση δεν πρέπει να είναι μία συζήτηση διεκπεραιωτική, μία συζήτηση που δεν λαμβάνει υπόψη την πραγματικότητα του σχολείου και που, όπως λέγεται στο μνημόνιο, θα ήταν η αξιολόγηση της αξιολόγησης της έκθεσης του 2011. Γιατί η έκθεση (...) αξιολογούσε το σχολείο πριν από την κρίση. Ενώ εμείς είμαστε τώρα στο σχολείο στην καρδιά της κρίσης. Αρα, τα στοιχεία που πρέπει να αξιολογήσουμε είναι διαφορετικά, πρέπει να ανασύρουμε και από την έκθεση αλλά και από την εκπαιδευτική εμπειρία ποια στοιχεία πρέπει να συζητήσουμε».
 

Αυτά που είπε ο υπουργός σε τίποτα δε διαφέρουν από τα όσα έχει υπογράψει η κυβέρνηση στο 3ο μνημόνιο, που λέει: «Οι αρχές, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, θα επικαιροποιήσουν, έως τον Απρίλιο του 2016, την αξιολόγηση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος που εκπόνησε ο ΟΟΣΑ το 2011. Η εν λόγω επανεξέταση θα καλύπτει όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης (...) Η επανεξέταση θα προτείνει συστάσεις σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές των χωρών του ΟΟΣΑ» και με βάση αυτές τις συστάσεις θα εκπονηθεί σχέδιο δράσης και μέτρα που θα εγκριθούν για να μπουν σε ισχύ πριν το ακαδημαϊκό έτος 2016 - 2017.
 

Είτε στη μία και στην άλλη περίπτωση για αξιολόγηση από κοινού με τον ιμπεριαλιστικό ΟΟΣΑ, συζητάμε και για επικαιροποίηση της έκθεσης του 2011, όπου επικαιροποίηση φυσικά σημαίνει να λαμβάνονται υπόψη οι σύγχρονες συνθήκες, δηλαδή οι συνθήκες του σχολείου μέσα στην κρίση.

Επιπλέον, ο υπουργός έσπευσε ήδη στη χτεσινή του ομιλία να δείξει την ετοιμότητά του να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του μνημονίου, αφού προσπαθώντας να απαντήσει για τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία, έκανε λόγο για πλασματικά κενά και είπε χαρακτηριστικά: «Πάνω από 2.000 ολιγομελή τμήματα, πολλά από τα οποία και με κάτω από 10 μαθητές. Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε μεταρρύθμιση στο σχολειό με το να κρύβουμε αυτή την πραγματικότητα; Εχω και άλλα στοιχεία να πω (...) έχουμε πολλά κενά, πλασματικά κενά, εκπαιδευτικούς με 10 ώρες εργασία, 8 ώρες εργασία, 15 ώρες εργασία, πολύ κάτω από το πραγματικό τους ωράριο».
 

Δείτε τώρα τι έχει υπογράψει η κυβέρνηση στο 3ο μνημόνιο, που λέει κατά λέξη: «Ειδικότερα, οι αρχές δεσμεύονται να ευθυγραμμίσουν τον αριθμό διδακτικών ωρών ανά μέλος του προσωπικού, καθώς και την αναλογία μαθητών ανά τάξη και ανά εκπαιδευτικό, με τις βέλτιστες πρακτικές των χωρών του ΟΟΣΑ, το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2018». 
Με άλλα λόγια, ο υπουργός στο πνεύμα και το γράμμα του μνημονίου προαναγγέλλει συγχωνεύσεις και ευθυγράμμιση των διδακτικών ωρών των εκπαιδευτικών με βάση τις βέλτιστες πρακτικές του ΟΟΣΑ στο όνομα του εξορθολογισμού.
 

Ο πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, Βασίλης Τόγιας, τοποθετούμενος στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους:



ΘΕΜΑ 2ο: Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων 


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Σας στέλνουμε την σχετική ανακοίνωση προς ενημέρωση. Το Σωματείο στηρίζει τις δίκαιες αγροτικές κινητοποιήσεις. Η επιβίωση των φτωχών αγροτών μας αφορά άμεσα αφού είναι διαχρονική η ανάγκη για φθηνά, υψηλής ποιότητα αγροτικά προϊόντα για εμάς και τα παιδιά μας. Η ίδια πολιτική που σήμερα γκρεμίζει ό,τι απέμεινε από τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία, ξεκληρίζει για τα κέρδη και τους μικρομεσσαίους αγρότες συγκεντρώνοντας τη γη σε λίγα χέρια, σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στη γη.
Είναι η ίδια πολιτική που καταργεί την αναγκαστικότητα της ΕΜΧ στο προϊόν της μαστίχας στη Χίο, που τσακίζει την κτηνοτροφία (αγελαδοτροφεία).
Αυτή είναι και η βάση για τη συμμαχία μας και τους μικρομεσσαίοιυς αγρότες απέναντι στην πολιτική της ΕΕ, της Κοινής Αγροτικής πολιτικής και όσων την υπηρετούν σήμερα και χθες.
Η ανακοίνωση επισυνάπτεται.
 

Για το ΔΣ
 

                              Ο Πρόεδρος    Ο Γραμματέας
Αμπαζής Γιώργης    Τσίγκος Στεφανής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.