Φωτογραφίες

Επισκεφθείτε τη σελίδα της πρωτοβουλίας

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ 442: Με τροπολογία καταργούν τα Τμήματα Ένταξης!!! Ν’ αποσυρθεί τώρα!!



Συναδέλφισσες συνάδελφοι,
Το Υπουργείο Παιδείας με τροπολογία που κατατέθηκε 11/2 και ψηφίζεται σήμερα (!) καταργεί τα Τμήματα Ένταξης, αφού αναφέρεται ότι: «ο εκπαιδευτικός του ΤΕ υποστηρίζει τους μαθητές εντός τους περιβάλλοντος της τάξης τους ... η υποστήριξη σε ιδιαίτερο χώρο υλοποιείται εφόσον το επιβάλλουν οι ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών».
Η τροπολογία αυτή ευθυγραμμίζεται απόλυτα με το 3ο μνημόνιο για «εξορθολογισμό του κόστους της εκπαίδευσης», στη στρατηγική της ΕΕ για τη λεγόμενη ένταξη χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Για να το πούμε αλλιώς, ξεκίνησε το γκρέμισμα της ειδικής αγωγής και Εκπαίδευσης, με το γκρέμισμα ων Τμημάτων ένταξης!
Οι δηλώσεις για «μη διαχωρισμό των γενικών και των ειδικών σχολείων», ότι « τα παιδιά δεν θα πηγαίνουν σε ξεχωριστά από τα άλλα παιδιά σε σχολεία που καταλήγουν συχνά να είναι γκέτο» δεν ήταν καθόλου τυχαίες.
Ο Ειδικός παιδαγωγός θα είναι ο μόνιμα περιπλανώμενος, μπαινοβγαίνοντας στην τάξη, κακήν κακώς, ή πηγαίνοντας και στα διπλανά σχολεία. Είναι άλλωστε γνωστή η κατάσταση που επικρατεί στην παράλληλη στήριξη σήμερα, όπου υπάρχει, με κενά που υπάρχουν ακόμη, με εκπαιδευτικούς που προσπαθούν να επιτελέσουν το έργο τους με το κάθε παιδί! Στόχο έχουν την υποβάθμιση των Τμημάτων Ένταξης, τη σημαντική προσπάθεια των συναδέλφων της Ειδικής Αγωγής, που αναρωτιέται κανείς τι θα πρωτοπρολάβουν περιπλανώμενοι στο υπό εξαφάνιση πλέον Τμήμα Ένταξης, σε περίπτωση εφαρμογής της τροπολογίας: Αυτοψία, Καταγραφή, Συμβουλευτική; Σε κάθε περίπτωση, όχι επιστημονική, παιδαγωγική και εξατομικευμένη παρέμβαση, με βάση και τις ιδιαίτερες μαθησιακές ανάγκες. Σε τμήματα που ήδη στοιβάζεται μεγάλος αριθμός παιδιών ακόμα και  το τυπικά αναπτυσσόμενο παιδί, δυσκολεύεται να παρακολουθήσει.
Ανεξάρτητα από τα όποια προβλήματα και ελλείψεις, ο θεσμός της Τμήματος Ένταξης, υπό προϋποθέσεις, επιτελεί σοβαρό παιδαγωγικό και επιστημονικό έργο, επικουρικά σε αυτό της τάξης, που μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί. Η όσο το δυνατό μεγαλύτερη αυτονομία στο χώρου, η εξατομίκευση όπου είναι δυνατό, ανάλογα και με τις ανάγκες του, αποτελούν αναγκαία συνθήκη για να βοηθηθούν οι μαθητές  με μαθησιακές δυσκολίες και είναι δικαίωμά τους. Τα περί “γκετοποίησης” της κυβέρνησης είναι απαράδεκτα επιχειρήματα και προφάσεις για τη διάλυση των Τμημάτων.
Όλα αυτά σε μια χρονιά που φάνηκε και πάλι η απόλυτη ανάγκη για Τμήματα Ένταξης, που αυτά που υπάρχουν υπολειτουργούν. Στηρίζουμε την παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 17/2 στις 13:00, στο Υπ. Παιδείας, για απόσυρση εδώ και τώρα της απαράδεκτης τροπολογίας, για πλήρη κάλυψη των Τμημάτων Ένταξης σε προσωπικό με άμεσους μόνιμους διορισμούς καθώς και επέκτασή τους όπου είναι αναγκαίο.
Για το ΔΣ
                              Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Αμπαζής Γιώργης   Τσίγκος Στεφανής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.