Φωτογραφίες

Επισκεφθείτε τη σελίδα της πρωτοβουλίας

Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2015

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ 380: «Το υπόμνημα που επιδόθηκε κατά τη χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας»Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Σας στέλνουμε το παρακάτω υπόμνημα το οποίο επιδόθηκε στη σημερινή (Τρίτη 13/10/205) παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρωτοβάθμια διεύθυνση για α κενά σε σχολεία Νηπιαγωγεία, Ειδική Αγωγή.
«Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Ν. Χίου  και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου με τη σημερινή τους παράσταση διαμαρτυρίας στην Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Χίου θέλουν να διατρανώσουν την θέλησή τους για την περιφρούρηση του δημόσιου χαρακτήρα της Παιδείας και των λειτουργών της απαιτώντας την άμεση τοποθέτηση μόνιμων εκπαιδευτικών ειδικών επιστημονικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού στα σχολεία της Χίου, Οινουσσών και Ψαρών καταθέτοντας το παρακάτω υπόμνημα:
ΘΕΜΑ 1ο : Άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών, ειδικού επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού στα Σχολεία, Νηπιαγωγεία Γενικής και Ειδικής Αγωγής του Νομού
Θέλουμε να σας εκθέσουμε την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα σχολεία και νηπιαγωγεία των ακριτικών νησιών της Αιγνούσας, των Ψαρών και της Χίου. Ο αντιεκπαιδευτικός προσανατολισμός των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, σε πλήρη σύμπνοια με τις συμφωνίες στα πλαίσια της ΕΕ, να λειτουργούν τα σχολεία και νηπιαγωγεία με διαφορετικές ταχύτητες  εργασιακών σχέσεων (αναπληρωτές), έχει οδηγήσει στην πλήρη αποδιοργάνωση της εκπαιδευτικής λειτουργίας. Οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς είναι μεγάλες με αποτέλεσμα να χάνονται χιλιάδες εκπαιδευτικές ώρες, παρά τις κυριολεκτικά φιλότιμες αν όχι ηρωϊκές προσπάθειες των συναδέλφων.
Τα σχολεία και νηπιαγωγεία υπολειτουργούν... και η αβεβαιότητα, εντείνεται.
Θεωρούμε άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης την τοποθέτηση μόνιμων δασκάλων, νηπιαγωγών,ειδικοτήτων, ειδικής αγωγής, Ειδικού επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού. Λείπουν για την ακρίβεια (όπως ακριβώς έχουν σταλεί και στη ΔΟΕ):

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε.

         Ειδικότητες                          ΚΕΝΑ

          1. Δάσκαλοι      (ΠΕ 70) :           
…30 (Πρωϊνή Ζώνη)…………………
2. Νηπιαγωγοί  (ΠΕ 60) :         …20 (Πρωϊνή Ζώνη)…………………
3. Αγγλικών     (ΠΕ 06) :          .…10……..………….
4.Φ. Αγωγής    (ΠΕ 11) :            .……20………………
5. Μουσικής    (ΠΕ 16) :           ..……9……………...
6. Γαλλικών:                              .. …8…………………
7. Γερμανικών:                           …5………………...
8. Θεατρικής Αγωγής:            ……4………………..
9. Εικαστικών:                        ……5…………………
10. Πληροφορικής:                ……8…………………
11. Εκπ/κοί Ειδικής Αγωγής (ΠΕ 71, ΠΕ 61) ………11………………………..
12. Παράλληλη Στήριξη (δάσκαλοι – Νηπιαγωγοί) …33……………….
13. Ολοήμερο  (δάσκαλοι – Νηπιαγωγοί)                   31
14. Ψυχολόγοι   ………5…………………………..
15. Λογοθεραπευτές …………2………………..
16. Εργοθεραπευτές ……………2………………….
17. Φυσικοθεραπευτές …………….2……………………
18. Κοινωνικοί Λειτουργοί …………….5………………..
19. Σχολικοί Νοσηλευτές ……………..3…………………..
20. Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό ……………..20…………….»

Διεκδικούμε:
  • Άμεση κάλυψη των κενών! Καμία διδακτική ώρα χαμένη. Έναρξη ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης. Μαζικούς και μόνιμους διορισμούς. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • 20 μαθητές ανά τάξη και 15 στο Νηπιαγωγείο και σε Α’ και Β’ Δημοτικού. Να αποσυρθεί η εγκύκλιος Κουράκη για 27 (+10%) μαθητές, δηλαδή για 30άρια τμήματα!
  • Επανίδρυση σχολείων που καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν.
  • Ειδικά μέτρα ανακούφισης για τις φτωχές οικογένειες, τους άνεργους, για υλικά αναλώσιμα κ.ά.
  • Δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μαθητών, άμεση υποδομή για δωρεάν παροχή δελτίων Υγείας.
  • Να πληρωθούν άμεσα οι καθαρίστριες.

ΘΕΜΑ 2ο : ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ & ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΙΟΥ


Το Σωματείο χτυπάει και πάλι καμπανάκι κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδική Αγωγή στο νησί μας.
Οι ελλείψεις είναι μεγάλες, η κατάσταση με το νέο μνημόνιο θα χειροτερέψει.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η έναρξη του διδακτικού έτους βρίσκει τις ιδιαίτερα ευαίσθητες μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης του νομού μας, απροετοίμαστες όσον αφορά την κτηριακή υποδομή και το έμψυχο στελεχιακό δυναμικό. Συγκεκριμένα:

·        Ειδικό Δημοτικό Σχολείο:
Είναι εξαθέσιο  με Ολοήμερο τμήμα και χρειάζεται άμεσα 4 δασκάλους/λες ειδικής αγωγής για να λειτουργήσει όπως πέρυσι.
Παράλληλα πρέπει να στελεχωθεί με ειδικότητες όπως: Φυσικοθεραπείας, λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, ψυχολόγου, κοιν. λειτουργού και νοσηλευτή διότι προβλέπεται να φοιτήσουν παιδιά που θα χρειαστούν ιδιαίτερη φροντίδα.
Πρόσθετο Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό κρίνεται απαραίτητο ώστε να υποστηριχθούν ατομική υγιεινή – καθαριότητα , συνοδεία κατά την άφιξη – αναχώρηση από τη σχολική μονάδα, σίτιση κ.ά.
Για το Ολοήμερο τμήμα θα πρέπει να υπάρχει μουσικός, πληροφορικής  και γυμναστής (συμπλήρωμα ωρών από τα πρωινά τμήματα) ώστε να υποστηριχθεί η λειτουργία του και να προσφέρει στον εργαζόμενο γονέα την εκπαίδευση και κατάρτιση του παιδιού του στα πλαίσια της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

·        Το Ειδικό Νηπιαγωγείο που συστεγάζεται με το  Ειδικό Δημοτικό μοιράζεται, όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο τις ειδικότητες ανάλογα με τις ανάγκες που εμφανίζονται. Παρόλα αυτά απαιτείται δεύτερη ειδική νηπιαγωγός διότι τα παιδιά είναι αρκετά και ελλοχεύει κίνδυνος για την ασφαλή υποστήριξη και επίβλεψή τους. Για τον ίδιο λόγο ζητείται η αποκλειστική διάθεση στο Ειδικό Νηπιαγωγείο Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού.

·        Το κτηριακό πρόβλημα είναι κοινό για τις δύο μονάδες…
Φιλοξενούνται 5 χρόνια τώρα σε κτήριο του κρατικού νοσοκομείου Χίου (κτήριο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ)  και θα πρέπει οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης να επισπεύσουν τις διαδικασίες οικοδόμησης νέου κατάλληλου διδακτηρίου με όλες εκείνες τις προδιαγραφές που απαιτούνται ώστε να καταστεί η φοίτηση των παιδιών μας ασφαλής, λειτουργική και αποτελεσματική.
Αυτή τη στιγμή πολλές από τις δραστηριότητες που θα μπορούσε να έχει η μονάδα μας, συρρικνώνονται και υποβαθμίζονται λόγω έλλειψης χώρου ή ακαταλληλότητας του τελευταίου (όροφος κτηρίου, συνύπαρξη τμημάτων στην ίδια αίθουσα κ.λ.π.)

Επισημαίνουμε ότι τα προβλήματα είναι ο καθρέπτης συνολικά της Ειδικής Αγωγής στη χώρα μας αλλά και αυτής της οικονομίας. Είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που θεωρεί τα ΑμεΑ «κόστος», σπρώχνει τους γονείς σε ιδιωτικά κέντρα (αυξάνοντας και  το ΦΠΑ από 13 σε 23%), τα στέλνει στα σχολεία της Γενικής Εκπαίδευσης χωρίς καμία υποδομή (εξειδικευμένο προσωπικό, κτιριακή αναβάθμιση κλπ).
Οι εκπαιδευτικοί που με περίσσιο φιλότιμο έρχονται αντιμέτωποι με όλο και πιο δύσκολες καταστάσεις καθημερινά δεν μπορεί να περιμένουν σωτήρες για να σωθούν.
Είναι απαραίτητο να συσπειρωθούμε στο Σωματείο απέναντι στη νέα λαίλαπα που έρχεται. Απέναντί μας δεν είναι μια «λάθος πολιτική» ή «ανίκανοι πολιτικοί» αλλά συνειδητές πολιτικές που υπηρετούν τα κέρδη των λίγων. Δεν έχουμε ένα σύστημα που χωρά βελτιώσεις… πολύ περισσότερο δεν μπορούν να πιστέψουν σε αυταπάτες για φιλολαϊκούς τρόπους εφαρμογής των μνημονίων.
Έχουμε ένα ισχυρό αντίπαλο που λέγεται ΕΕ, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στην εκπαίδευση, που κυνηγούν το κέρδος σε βάρος των αναγκών των ΑμεΑ, των οικογενειών τους, της Εκπαίδευσης.
Χαρακτηριστικό είναι ότι με το νέο μνημόνιο μειώνονται κατά 900 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο τα προνοιακά επιδόματα, ενισχύεται η υποχρηματοδότηση στα Νοσοκομεία! Συζητούν ακόμα και να επαναφέρουν το 5ευρω στα Νοσοκομεία ή να βρουν «ισοδύναμα» για να μας τα πάρουν από αλλού.
Μόνος δρόμος για εμάς είναι η συσπείρωση για την απόκρουση αυτών των μέτρων και η ανατροπή αυτής της κατάστασης για να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε στην υγεία, την εκπαίδευση, τη ζωή.


ΘΕΜΑ 3ο : Να προσληφθούν άμεσα δάσκαλοι και νηπιαγωγοί στην παράλληλη στήριξη μαθητών – Κατάπτυστη η εγκύκλιος της περιφερειακής Διεύθυνσης Β. Αιγαίου


Ο σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών καταδικάζει την πρακτική που προωθεί η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, όπου δίνει τη δυνατότητα στους γονείς με παιδιά ΑΜΕΑ ή σε άτομα με ειδικές γνώσεις να βρίσκονται μέσα στις τάξεις των Νηπιαγωγείων (εγκύκλιος του 2015/απ141025/γ6/8/9/15 - άρθρο 9 παράγραφος 5 του προεδρικού διατάγματος 200/1998).
Κάτι τέτοιο, θα ήταν λογικό και φυσιολογικό εάν υπήρχε η κατάλληλη στελέχωση σε όλα τα επίπεδα (ειδικοτήτων, Ειδικού Βοηθητικού και Εκπαιδευτικού και Επιστημονικού προσωπικού, κτιριακών υποδομών, παράλληλη στήριξη κλπ), που σήμερα είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Ας αναλογιστεί κανείς ότι μονάχα για τη Χίο αν το 10% ενός πληθυσμού είναι ΑΜΕΑ (στατιστικά ΟΗΕ) υπολογίζονται γύρω στα 5000 ΑΜΕΑ. Αυτή τη στιγμή στο ειδικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο βρίσκονται λιγότερα από 40 παιδιά!
Σήμερα, ενώ υπάρχουν όλες οι τεχνικές δυνατότητες και το απαραίτητο δυναμικό να βρει κάθε παιδί το δικό του Σχολείο, το πρόβλημα «λύνεται» με το να φορτώνονται αυτά τα παιδιά σε σχολεία και Νηπιαγωγεία χωρίς καμία υποδομή, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τα ίδια, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Ενώ οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στην ανεργία και μειώνονται χρόνο με το χρόνο, τα σχολεία υποστελεχώνονται.
Όσοι από τους γονείς έχουν κάποιες οικονομίες, βάζουν βαθειά το χέρι στην τσέπη ψάχνοντας διάφορα ιδιωτικά κέντρα για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών τους ή πληρώνουν οι ίδιοι για εκπαιδευτικό για το παιδί τους μέσα στο Σχολείο!
Είναι φανερό ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με αυτό τον τρόπο προωθεί την υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου, του εκπαιδευτικού, που τον κάνει ακόμα πιο φθηνό. Δημιουργεί εκπαιδευτικούς με ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα, δασκάλους και νηπιαγωγούς των πεντακοσίων ευρώ, παίζει με τις ανάγκες χιλιάδων παιδιών με αναπηρίες, παίζει με τον πόνο των γονιών.
Ο σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών διεκδικεί και θα αγωνιστεί προς την κατεύθυνση πλήρους κάλυψης των κενών με βάση τις ανάγκες, με την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα 45 εκπαιδευτικών για παράλληλη στήριξη καθώς και 10 εργαζόμενων ειδικού βοηθητικού προσωπικού στη Χίο.
Κανείς δεν πρέπει να βρεθεί σε αναμονή ή να έχει την αυταπάτη ότι η κυβέρνηση και όσοι τη στηρίζουν θα απαλύνει τον πόνο του λαού μας. Έρχεται τυφώνας μέτρων σε όλους τους τομείς.
Το Σωματείο δεν θα συναινέσει στη λογική «ο λαός ψήφισε μνημόνιο – πρέπει τώρα να κάτσει στη γωνία». Θα παλέψει με εργαζόμενους και άλλων κλάδων ώστε να μπει φρένο σε αυτές τις πολιτικές, μέχρι την ανατροπή τους.

Από το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                              Ο Γραμματέας

Αμπαζής Γιώργος                                      Τσίγκος Στέφανος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.