Φωτογραφίες

Επισκεφθείτε τη σελίδα της πρωτοβουλίας

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Ενημερωτικό 84 - 7 Οκτώβρη 2013



Ενημερωτικό 84
Θέμα 1: Παρέμβαση του Δ.Σ. στην προϊσταμένη Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Β Αιγαίου κατά την παραμονή της στη Χίο.
Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,
Το Δ.Σ. πραγματοποίησε συνάντηση με την προϊσταμένη Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου κ. Παπαδανιήλ Μαρία,  προκειμένου να παρέμβει - δοθείσης ευκαιρίας της επίσκεψης της στη Χίο -  για τα προβλήματα στο χώρο των σχολείων - νηπιαγωγείων της Α/θμιας εκπαίδευσης.
 Η αντιπροσωπεία του Δ.Σ. τόνισε την κρισιμότητα της περιόδου, λόγω της όξυνσης των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειες των μαθητών και την κάλεσε να μεταφέρει στην ηγεσία του ΥΠΑΙΘ την πραγματικότητα που βιώνει ο Δάσκαλος. Μια πραγματικότητα, που οδηγεί τους εργαζόμενους και κατά συνέπεια και τους δασκάλους να ζουν κάτω από δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και περίθαλψης. Όλα αυτά, όταν οι επιχειρηματίες απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές και καρπώνονται κέρδη από τον ιδρώτα του εργαζόμενου. Η ανάλγητη αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών και μαθητών φαίνεται από την περαιτέρω υποβάθμιση της παιδείας. Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι αριθμοί, αλλά λειτουργοί της.
Επισήμανε ιδιαίτερα για του νέους συναδέλφους με το χαμηλό μισθό ότι είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος ζωής, μακριά από τα σπίτια τους. Έθεσε δε, θέμα ορθολογικής αντιμετώπισης των προσλήψεων αναπληρωτών, ώστε να μη γίνεται το παράλογο Χιώτες να πηγαίνουν σε άλλα μέρη και το αντίθετο.
Επίσης τέθηκαν τα ζητήματα:
1.       Η λειτουργία των σχολειών, καθώς και τα μεγάλα προβλήματα των σχολικών ταμείων, δείχνουν την παραπέρα αδιέξοδη κατάσταση. Οι επιχορηγήσεις γίνονται με το σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα να λείπει το πετρέλαιο από τα ντεπόζιτα και η γραφική ύλη να αγοράζεται δύσκολα. Ο περιορισμός των προσλήψεων, καθώς και η μεγάλη καθυστέρηση στις προσλήψεις αναπληρωτών (Οκτώβρης) οδήγησε στο να χαθούν χιλιάδες εκπαιδευτικές ώρες, να εγκαταλειφτεί η ενισχυτική διδασκαλία και να οδηγηθούμε σε συμπτύξεις τμημάτων τάξεων και νηπίων.
2.       Την ανάγκη μεγαλύτερης στήριξης της Ειδικής Αγωγής με μόνιμο προσωπικό. Η κατάσταση αυτή είναι σε βάρος της εκπαίδευσης των παιδιών, αφού η μη πραγματοποίηση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού Δασκάλων – Νηπιαγωγών - Επιστημονικού και Βοηθητικού προσωπικού εντείνει τα εκπαιδευτικά προβλήματα.  Ότι χρειάζονται επιπλέον και νέες προσλήψεις δασκάλων-νηπιαγωγών για «στήριξη, κατ’ οίκον διδασκαλία, τόσο στα σχολεία, όσο και τα νηπιαγωγεία. Την άμεση επίσπευση της πρόσληψης του ειδικού επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού.
3.        «Ότι δεν περισσεύει κανένας Δάσκαλος-Νηπιαγωγός και ειδικότητες» κατά συνέπεια στις ιδιαίτερες συνθήκες η παρουσία του εκπαιδευτικού σε κάθε χωριό-γειτονιά είναι σημαντική. «Ότι δεν μπορεί να γίνει η μόρφωση των παιδιών με το αντιεκπαιδευτικό μέτρο κατά τάξη 25 μαθητές. Οι μαθητές κάθε τάξης αντανακλούν τις συνθήκες της τοπικής κοινωνίας και θα είμαστε κάθετα αντίθετοι στην πολιτική των υπεράριθμων που οδηγεί σε μετακινήσεις και διαθεσιμότητες. Τα σχολεία  είναι ζωντανοί οργανισμοί»
4.       Να προσληφθούν όλες οι ειδικότητες που λείπουν από τα σχολεία π.χ. Γερμανικών, Πληροφορικής, Μουσικής, Θεατρικής Παιδείας στην πρωινή και απογευματινή ζώνη.
5.       Να προσληφθούν άμεσα και άλλοι νηπιαγωγοί, αφού οι εκπαιδευτικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες κάθε νηπιαγωγείου, απαιτούν τη κοινωνική και εκπαιδευτική στήριξη των προνηπίων-νηπίων»
6.       Να προσχωρήσει άμεσα η απόσπαση της δασκάλας Παπαδάτου Μαρίας από το ΠΥΣΠΕ Ζακύνθου στο ΠΥΣΠΕ Χίου και συγκεκριμένα στα Ψαρά.
Απέναντι σε όλα αυτά φάνηκε,  ότι η ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει ο εκπαιδευτικός την αντιμετωπίζει η κυβέρνηση με στυγνούς οικονομικούς όρους και λογικές αριθμών. Απαξιώνοντας το ρόλο μας ως λειτουργοί και παιδαγωγοί. Μας τονίστηκε : «Ναι υπάρχουν ανάγκες, όμως η ικανοποίηση τους θα είναι ανάλογη των πιστώσεων» χαρακτηριστικό δε του μέλλοντος που μας επιφυλάσσουν είναι ότι όπως μας ειπώθηκε, θα προσληφθούν από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ 6 νηπιαγωγοί τον Νοέμβρη.

Ο Πρόεδρος                                                                                                                       Ο Γραμματέας

Αμπαζής Γιώργος                                                                                                             Τσίγκος Στέφανος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.