Φωτογραφίες

Επισκεφθείτε τη σελίδα της πρωτοβουλίας

Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ 535: Παρασκευή για τη στήριξη των ΑμεΑ και συμμετοχή στο παναναπηρικό συλλαλητήριο στις 10:30 στην Πλατεία Βουνακίου- Συμμετοχή στην πανελλαδική διαμαρτυρία για έκπτωση 50% των ακτοπλοϊκών εισητηρίων και ΚΤΕΛ

Θέμα 1ο: Κάλεσμα στους Συλλόγους Διδασκόντων Σχολείων και Νηπιαγωγείων για ενημέρωση και δράση ενόψει της Παγκόσμιας και Εθνικής ημέρας Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) και συμμετοχή στο παναναπηρικό συλλαλητήριο, την Παρασκευή  2/12/2016 στις 10:30πμ στην πλατεία Βουνακίου (βλέπε και επισυναπτόμενο για 4ωρη διευκολυντικήστάση εργασίας που αποφάσισε η ΔΟΕ - από 09:00 π.μ. έως 12:25 μ.μ. - καθώς και κάλεσμα της ΠΟΒΑ ΑμεΑ για στήριξη και συμμετοχή στο παναναπηρικόσυλλαλητήριο), το οποίο και στηρίζουμε.)


Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Με αφορμή την Παγκόσμια και Εθνική ημέρα ΑμεΑ που είναι το Σάββατο 3/12/2016, σας προτείνουμε να πάρετε πρωτοβουλίες συζήτησης, ενημέρωσης και προβληματισμού για τα ΑμεΑ, όλη την εβδομάδα. Για την αναγκαιότητα διεκδίκησης εκπαιδευτικών για τα τμήματα ένταξης, την παράλληλη στήριξη, για ειδικό επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό. Είναι αντιεπιστημονικό - αντιεκπαιδευτικό αλλά και ταυτόχρονα ενδεικτικό απαράδεκτης κατάστασης, το μέτρο της κυβέρνησης, συνάδελφοι που δεν είναι ειδικευμένοι σε αυτό τον ευαίσθητο τομέα να υποχρεώνονται να αναλάβουν την ευθύνη μιας τόσο σημαντικής υπόθεσης.

Το ζήτημα της Ειδικής Αγωγής και εκπαίδευσης αφορά όλα τα σχολεία και νηπιαγωγεία. Τα παιδιά που βρίσκονται χρόνο με το χρόνο μέσα στις τάξεις και χρειάζονται ειδική εκπαίδευση πληθαίνουν. Οι ελλείψεις σε ΠΕ71, ΠΕ61, Ειδικού Προσωπικού, χτυπάνε κόκκινο με αποτέλεσμα τα ίδια τα παιδιά να μη βοηθιούνται αλλά και οι συνάδελφοι να βρίσκονται σε όλο και πιο δύσκολη θέση.

Η γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας (αναπληρωτές, ωρομίσθιοι κλπ), στο συγκεκριμένο τομέα έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες στα παιδιά, που έχουν ανάγκη από σταθερότητα, πέρα από τις εργασιακές σχέσεις.  Οι γονείς, αναγκάζονται να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη αναζητώντας και προσδοκώντας λύσεις μέσα σε ένα δυσμενές περιβάλλον.

Οι έννοιες της «ένταξης» και της «συμπερίληψης» που χρησιμοποιούνται από κάθε κυβέρνηση ως άλλοθι την ένταξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες στα γενικά σχολεία, όσο όμορφα ηχούν στα αυτιά μας ως διακηρύξεις αποκαλύπτονται, μάλλον με βίαιο τρόπο από την έκθεση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2003) για την Ειδική Εκπαίδευση: «Ο τρόπος σκέψης της αγοράς έχει εισαχθεί στην εκπαίδευση και οι γονείς έχουν αρχίσει να συμπεριφέρονται σαν πελάτες (...) Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η εξέλιξη εμπεριέχει ορισμένους κινδύνους για τους ευάλωτους μαθητές και τους γονείς τους (...) Τα σχολεία έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να επιθυμούν μαθητές που συνεισφέρουν σε καλύτερα αποτελέσματα». Βέβαια, τα σχολεία των πολλών ταχυτήτων, με τους γονείς να πληρώνουν για βασικές τους λειτουργίες είναι η κύρια πολιτική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των εκάστοτε κυβερνήσεων και αυτή έχει υλοποιηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια. Συνέπεια, λοιπόν, αυτής της πολιτικής είναι οι γονείς και οι μαθητές να αντιμετωπίζονται ως πελάτες, και οι μαθητές με αναπηρία να είναι «βάρος», γιατί χαλάνε τη βιτρίνα του σχολείου.

Φτάνει ως εδώ! Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Βορείου Αιγαίου ΑμεΑ και στηρίζουμε το κάλεσμά της που απευθύνεται σε γονείς, φορείς ΑμεΑ και εργαζομένων, εκπαιδευτικούς, Ειδικό Βοηθητικό και Επιστημονικό Προσωπικό. Καλούμε επίσης, το κάθε σχολείο και νηπιαγωγείο να πάρει μέρος με εκπροσώπους του, με τάξεις και εκπαιδευτικούς όπου είναι δυνατό, αξιοποιώντας την 4ωρη διευκολυντική στάς εργασίας της ΔΟΕ (Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016 για τις διδακτικές ώρες από 09:00 π.μ. έως 12:25 μ.μ.)

Σας επισυνάπτουμε και το κάλεσμα της ΠΟΒΑ ΑμεΑ για στήριξη και συμμετοχή στο παναναπηρικό συλλαλητήριο), το οποίο και στηρίζουμε.

ΕΔΩ και ΤΩΡΑ απαιτούμε:

·      Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, αναβαθμισμένη Ειδική Αγωγή κι Εκπαίδευση.

·      Άμεση,  αποκλειστική, γενναία χρηματοδότηση της Ειδικής Αγωγής κι Εκπαίδευσης.

·      Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των εργαζομένων (εκπαιδευτικού, ειδικού εκπαιδευτικού, επιστημονικού και βοηθητικού εκπαιδευτικού και τεχνικού προσωπικού) στην Ειδική Αγωγή, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ειδικευμένου προσωπικού.

·      Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους, με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, που θα διαθέσει κατάλληλα διαμορφωμένα μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδούς, με την αναγκαία χρηματοδότηση.

·      Πλήρης κάλυψη όλων των κενών σε έμψυχο δυναμικό, υλικοτεχνική υποδομή στο Ειδικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Χίου. Kανένα παιδί εκτός ειδικής αγωγής.

Θέμα 2ο: Πρωτοβουλία για να προωθήσουμε το αίτημα για έκπτωση σε ακτοπλοϊκές γραμμές Χίου – Πειραιά, μεταξύ των νησιών και προς τη Βόρεια Ελλάδα καθώς και έκπτωση σε ΚΤΕΛ για τους εκπαιδευτικούς.

Τώρα θέσπιση έκπτωσης 50% για τις μετακινήσεις σε καράβια και ΚΤΕΛ. Προχωράμε σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 5/12/2016 στις 11:00πμ στο Λιμεναρχείο Χίου.

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου συμμετέχει στην πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ Κεφαλλονιάς, Πειραιά και Β' Δωδ/σου για τη διεκδίκηση έκπτωσης σε ακτοπλοϊκές γραμμές και ΚΤΕΛ.

Κάθε χρόνο εκπαιδευτικοί μόνιμοι και αναπληρωτές βρίσκονται με τη βαλίτσα στο χέρι για να βρεθούν στο νησί Χίο - Ψαρά - Αιγνούσα στελεχώνοντας Σχολεία και Νηπιαγωγεία. Μακριά από τις εστίες και τις οικογένειές τους, χρειάζονται αρκετές φορές να μετακινηηθούν για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους για να καλύψουν ηλικιωμένους γονείς, παιδιά, ζητήματα υγείας, σοβαρές ασθένειες.

Άλλοι είναι αναπληρωτές άλλοι μόνιμοι που παραμένουν για χρόνια στην περιφέρεια, αφού οι μεταθέσεις και οι αποσπάσεις έχουν περιοριστεί δραματικά.

Η στήριξη των εκπαιδευτικών, όπως ασφαλώς και άλλων κοινωνικών κατηγοριών (ανέργων, μαθητών, φοιτητών, ΑμεΑ κλπ) αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Ένα ταξίδι με επιστροφή στην Γ’ θέση από Χίο κοστίζει 90 ευρώ ενώ στη Β’ θέση 140 ευρώ. Το κόστος αυτό λειτουργεί σωρευτικά, αφού οι συνάδελφοι που μένουν μακριά από τα σπίτια τους αναγκάζονται να νοικιάζουν και σπίτια, ενώ οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι. Ως αποτέλεσμα, ουσιαστικά οι εκπαιδευτικοί επιδοτούν από την τσέπη τους τη στελέχωση των σχολείων της χώρας.

Απαιτούμε από τη κυβέρνηση να θεσπίσει έκπτωση 50% για τις μετακινήσεις σε καράβια και ΚΤΕΛ. Προχωράμε σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 5/12/2016 στις 11:00πμ στο Λιμεναρχείο Χίου.

Καλούμε σε συμπαράσταση και πρωτοβουλίες. Στηρίζουμε την πανελλαδική κινητοποίηση κορύφωσης στην Αθήνα στις 2 Δεκέμβρη στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος                                  Ο Γραμματέας

Γιώργος Αμπαζής                          Στέφανος Τσίγκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.