Φωτογραφίες

Επισκεφθείτε τη σελίδα της πρωτοβουλίας

Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2015

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ 350: ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ ΟΤΙ Η ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΕΝΑ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΝΑ ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ! 1. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΑ ΔΣ ΟΛΜΕ ΚΑΙ ΔΟΕ 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
          Τα Δ.Σ. ΟΛΜΕ και ΔΟΕ πραγματοποίησαν στις 23 και 24/7 συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας κ. Κουράκη για τα φλέγοντα εκπαιδευτικά ζητήματα (διορισμοί, εγκύκλιος και τοποθετήσεις των αναπληρωτών, κάλυψη κενών, πολυνομοσχέδιο, μετατάξεις, οργανικές θέσεις, ειδική και προσχολική αγωγή...).
          Η εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών Θ. Δριμάλα (πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ) εξέφρασαν την αγωνία τους για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών των λαϊκών οικογενειών αλλά και για τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών, καθώς με την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρνει νέα βάρη στις ζωές των εργαζομένων και πολύ περισσότερο στους συναδέλφους της ελαστικής εργασίας. Με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τις περικοπές που έχουν αποφασιστεί στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας των κατευθύνσεων της ΕΕ (δημοσιονομικό συμβούλιο, αντιλαϊκά ισοδύναμα, ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί) οδηγούμαστε σε απώλεια χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και στο χώρο της εκπαίδευσης. Στην ατζέντα μπαίνει το καθεστώς μόνιμης κινητικότητας στο Δημόσιο από το 2016. Επιπρόσθετα, το ανώτατο όριο του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο θα προσαρμόζεται με στόχο να διασφαλίζεται η μείωσή του σε σχέση με το ΑΕΠ μέχρι το 2019.
          Οι εξελίξεις αυτές, μαζί με τη νέα διάταξη για τα 30άρια τμήματα, αντικειμενικά δημιουργούν βάσιμους φόβους για δραματικές περικοπές στον αριθμό των αναγκαίων μόνιμων διορισμών (θα γίνουν;) και στις προσλήψεις αναπληρωτών.
          Δυστυχώς ο Αν. Υπουργός επιβεβαίωσε αυτούς τους φόβους. Τέθηκαν συγκεκριμένα ερωτήματα για το σχεδιασμό της νέας χρονιάς, για να λειτουργήσουν τα σχολεία ομαλά, με εκπαιδευτικούς και μαθήματα για όλα τα παιδιά. Συγκεκριμένα, ρωτήθηκε για τον αριθμό των μονίμων διορισμών στην εκπαίδευση, τη στιγμή που τα κενά με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς υπολογίζονται σε πάνω από 25.000, στοιχεία που επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα του σύγχρονου και ρεαλιστικού αιτήματος της μονιμοποίησης όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Τονίσαμε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την επίλυση οξυμμένων προβλημάτων των συναδέλφων αναπληρωτών και πρόσληψή τους σε μία φάση από την αρχή της χρονιάς. Τέλος θέσαμε το ζήτημα των απόδοσης οργανικών θέσεων για όλους τους εκπαιδευτικούς.
          Ο Αν. Υπουργός είπε για την εγκύκλιο των αναπληρωτών ότι δεν μπορεί να αλλάξει τώρα ο νόμος και ότι θα ισχύσουν τα κριτήρια του Λοβέρδου (δεν υπολογίζεται η προϋπηρεσία 2010-12 και διατηρείται ο διετής τιμωρητικός αποκλεισμός), ενώ δεν έδωσε καμία απολύτως απάντηση, στο αίτημα για κάλυψη όλων των κενών με μαζικούς μόνιμους διορισμούς και στα δίκαια αιτήματα των αναπληρωτών (επίδομα ανεργίας, άδειες ασθενείας).
          Παρά τις επίμονες ερωτήσεις μας δεν υπήρξε καμία δέσμευση, καμία συγκεκριμένη απάντηση για τον αριθμό των μόνιμων διορισμών που επί μήνες υποσχόταν, των προσλήψεων αναπληρωτών, για την κάλυψη των κενών.  
     Για τους διορισμούς  το Υπουργείο επανέλαβε τις θέσεις του για μοριοδότηση με βάση την επιτυχία στον ΑΣΕΠ του 2008 και την προϋπηρεσία, ενώ συμπληρωματικά θα μοριοδοτούνται και όσοι έχουν 3 παιδιά και πάνω. Οι συνάδελφοι από τον ιδιωτικό τομέα, θα μπορούν να μπαίνουν στο πίνακα διορισμού εφόσον έχουν απολυθεί, έχουν  6χρονη προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα, και έχουν ήδη 2 χρόνια ως αναπληρωτές.
          Για τους εκπαιδευτικούς που μετατάχτηκαν από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια, απάντησε ότι δεν υπάρχει κατεύθυνση υποχρεωτικής επιστροφής τους στη δευτεροβάθμια, αλλά και ότι δεν έχουν ακόμα εξασφαλιστεί οργανικές θέσεις για αυτούς τους συναδέλφους. Ταυτόχρονα καμία μέριμνα δεν προτίθεται να λάβει για τις αντίστοιχες ειδικότητες της πρωτοβάθμιας που ζητούν μετάθεση ή απόσπαση στον τόπο διαμονής τους.
          Συνάδελφοι, -ίσσες,
          Οι απαντήσεις του Αν. Υπουργού επιβεβαιώνουν ότι με τη νέα σχολική χρονιά εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές θα βρεθούν αντιμέτωποι με εκρηκτικά προβλήματα. Απευθυνόμαστε σε κάθε καλοπροαίρετο συνάδελφου που αντιλαμβάνεται ότι αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο και ότι πρέπει να  δράσουμε μαζί, με στόχο την ανατροπή των αντιλαϊκών, αντιεκπαιδευτικών μέτρων, παλιών και νέων. Δεν έχουμε τίποτα άλλο να περιμένουμε. Ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι η οργανωμένη πάλη όλων των εργαζομένων για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

2. Ανακοίνωση της ΔΟΕ για τη συνάντηση


Αθήνα 24/7/2015
Προς
1. Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.
2. Μ.Μ.Ε.


Δελτίο Τύπου
Συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.
 με τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας κ. Κουράκη


Στη σημερινή συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας κ. Κουράκη διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά ότι η συνέχιση της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών στην εκπαίδευση οδηγεί στη διάλυσή της και κάνει αμφίβολη ακόμη και τη στοιχειώδη λειτουργία των σχολείων στη νέα σχολική χρονιά πλήττοντας  (επί της ουσίας) τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.
          Οι απαντήσεις που έδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ήταν γενικόλογες και δεν περιελάμβαναν καμία δέσμευση.
          Συγκεκριμένα, όλα τα σημαντικά ζητήματα που έθεσε το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. (διορισμοί, προσλήψεις αναπληρωτών, κατάργηση των νόμων της αξιολόγησης, δημιουργία οργανικών θέσεων ειδικοτήτων- μετατάξεις, πειθαρχικό δίκαιο, συνταξιοδοτικά θέματα, ειδική αγωγή, προσχολική αγωγή, αναμοριοδότηση σχολικών μονάδων…)  οι «απαντήσεις» που δόθηκαν ήταν οι παρακάτω:
·                     Δεν είναι σε θέση το Υπουργείο να προσδιορίσει τον αριθμό και το χρόνο πραγματοποίησης μόνιμων διορισμών. Δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη καμία πίστωση για μόνιμους διορισμούς.
·                     Οι προσλήψεις αναπληρωτών θα γίνουν «κατ’ ανάγκη» με βάση την ισχύουσα νομοθεσία (Νόμος Λοβέρδου 4283/14). Παρά το γεγονός ότι ασκήθηκε πίεση από το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ώστε να βρεθεί νομοθετική λύση (π.χ. τροπολογία) για προσλήψεις με βάση τις αποφάσεις του κλάδου, η απάντηση ήταν ότι τα χρονικά περιθώρια δεν επιτρέπουν την άμεση ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου (που περιλαμβάνει τις σχετικές ρυθμίσεις) ενώ δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στο οποίο θα μπορούσαν να ενσωματωθούν οι ρυθμίσεις. Ο Υπουργός δήλωσε ότι υιοθέτησε στο μεγαλύτερο μέρος τους τις αποφάσεις του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και της 84ης Γ.Σ. του κλάδου. Το Δ.Σ. ζήτησε πριν τη διαδικασία των δηλώσεων των αναπληρωτών να ανακοινωθούν οι πίνακες με τα μόριά τους και τα κενά ανά περιοχή καθώς και να γίνουν οι προσλήψεις σε μια φάση. Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι ούτε οι πιστώσεις για προσλήψεις αναπληρωτών έχουν εξασφαλιστεί ακόμη.
·                     Δεν είναι ακόμη σαφές το αν και πόσες οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων θα συσταθούν. Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι οι μετατάξεις όπως έχουν πραγματοποιηθεί συνεχίζουν να ισχύουν και ότι μόνο δυνατότητα εθελοντικής ανάκλησης μπορεί να υπάρξει. Οι όποιες θέσεις, σε πιθανή πραγματοποίηση μεταθέσεων, θα διεκδικηθούν με τους ίδιους όρους από όλους.
·                     Στο ζήτημα της αξιολόγησης δήλωσε ότι το Πολυνομοσχέδιο (με το οποίο καταργείται το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο) θα κατατεθεί στη Βουλή  μόλις ολοκληρωθεί και η επεξεργασία των οικονομικών δεδομένων, με πιθανό χρόνο ψήφισής του το τέλος Αυγούστου- αρχές Σεπτεμβρίου.
·                     Σε ότι αφορά τις αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ δηλώθηκε ότι θα γίνει προσπάθεια να πραγματοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν. 

Ο κλάδος θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσει τις δυσμενείς επιπτώσεις της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών στην εκπαίδευση.

Από τη Δ.Ο.Ε.

Από το ΔΣ
Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γραμματέας
Αμπαζής Γιώργος                                              Τσίγκος Στέφανος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.