Φωτογραφίες

Επισκεφθείτε τη σελίδα της πρωτοβουλίας

Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ 537

Θέμα 1ο: Εξακολουθούν τα κενά σε παράλληλη στήριξη και σε Τμήματα Ένταξης παρά τη διαμαρτυρία του Σωματείου  (βλ. Ενημερωτικό 530) – έστειλαν 2 συναδέλφους εκ των οποίων η μία εγκυμονούσα!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Ακάλυπτα εξακολουθούν να μένουν στη Χίο τα κενά σε Τμήματα Ένταξης και Παράλληλη Στήριξη. Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου διαμαρτύρεται έντονα γιατί παρότι ζήτησε την πλήρη κάλυψη στον ευαίσθητο αυτό τομέα της εκπαίδευσης, Δεκέμβρη μήνα, εξακολουθεί η υποβάθμισή τους αφού το Υπουργείο κάλυψε μόλις 2 θέσεις (εκ των οποίων η μια συνάδελφος εγκυμονούσα)! Δεκάδες παιδιά στα Σχολεία και Νηπιαγωγεία της Χίου αν και έχουν εγκεκριμένες διαγνώσεις από το ΚΕΔΔΥ, στερούνται την επιστημονική παιδαγωγική στήριξη ειδικών επιστημόνων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα:
  1. Τα τμήματα ένταξης στα δύο μεγάλα κεφαλοχώρια Νένητα και Πυργί, μοιράζονται ένα εκπαιδευτικό για δύο και τρεις μέρες αντίστοιχα, με υπερπροσπάθεια, για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες.
  2. Τα τμήματα ένταξης στα δημοτικά σχολεία του 4ου και των Καρυών μοιράζονται για δύο και τρεις μέρες αντίστοιχα μία εκπαιδευτικό που παλεύει ουσιαστικά για τις αυξημένες ανάγκες.
Αυτή τη στιγμή, απαιτούνται 5 Εκπαιδευτικοί για την κάλυψη των Τμημάτων Ένταξης και 23 Εκπαιδευτικοί για την κάλυψη της παράλληλης στήριξη. Απαιτούμε τον άμεσο διορισμό συναδέλφων, όπως προβλέπεται, με τις αντίστοιχες γνώσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν κενά ή να αναγκάζονται οι γονείς να βάζουν το χέρι στην τσέπη.
Θέμα 2ο: Καμία δέσμευση του υφυπουργού για την έκπτωση σε ακτοπλοϊκές γραμμές και ΚΤΕΛ – «Μαξιμαλισμό» χαρακτήρισε τα δίκαια αιτήματά μας!
Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου, όπως είχε ανακοινώσει, πήρε μέρος  στην πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ Κεφαλλονιάς, Πειραιά και Β' Δωδ/σου για τη διεκδίκηση έκπτωσης σε ακτοπλοϊκές γραμμές και ΚΤΕΛ (βλέπε Ενημερωτικό 535 – Θέμα 2ο).
Στην κινητοποίηση που έγινε στο Υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας στις 2/12 απαιτήθηκε από τη κυβέρνηση να θεσπίσει έκπτωση 50% για τις μετακινήσεις σε καράβια και ΚΤΕΛ, αναφέροντας τις ανάγκες των συναδέλφων αναπληρωτών αλλά και άλλων κοινωνικών κατηγοριών (ανέργων, μαθητών, φοιτητών, ΑμεΑ κλπ). Υπενθυμίσαμε ότι για ένα ταξίδι με επιστροφή στην Γ’ θέση από Χίο κοστίζει 90 ευρώ ενώ στη Β’ θέση 140 ευρώ. Το κόστος αυτό λειτουργεί σωρευτικά, αφού οι συνάδελφοι που μένουν μακριά από τα σπίτια τους αναγκάζονται να νοικιάζουν και σπίτια, ενώ οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι. Ως αποτέλεσμα, ουσιαστικά οι εκπαιδευτικοί επιδοτούν από την τσέπη τους τη στελέχωση των σχολείων της χώρας.
Από αυτή την κινητοποίηση, ο υφυπουργός δε δεσμεύθηκε συγκεκριμένα για κανένα από αυτά τα ζητήματα και "συμβούλεψε" τα συνδικάτα "να κινούνται χωρίς μαξιμαλισμούς, διότι μπορεί να τα χάσουν όλα".  Αναλυτικά ακολουθεί το χαρακτηριστικό Δελτίο Τύπου της ΕΛΜΕ Κεφαλλονιάς – Ιθάκης:

«ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ προσυπογράφει το ακόλουθο Δελτίο Τύπου, σχετικά με την παράσταση ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αντιπροσωπεία από τις ΕΛΜΕ και τους ΣΕΠΕ που στηρίζουν την πρωτοβουλία για έκπτωση στα εισιτήρια μετακίνησης των εκπαιδευτικών, συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Σαντοριναίο την Παρασκευή 02/12.
Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς-Ιθάκης, Ζακύνθου, Β΄ Δωδεκανήσου και οι ΣΕΠΕ Χίου, Λήμνου και Πειραιά "Ρήγας Φεραίος".
Διατύπωσαν συνολικότερα αιτήματα που αφορούν την στέγαση, τη σίτιση και την διαβίωση των εκπαιδευτικών. Δήλωσαν ότι η ικανοποίηση των αιτημάτων αποτελεί επί της ουσίας βασική προϋπόθεση για να μπορούν τα σχολεία να λειτουργήσουν και επέδωσαν τα σχετικά ψηφίσματα.
Οι εκπαιδευτικοί περιέγραψαν τις απαράδεκτες συνθήκες στις οποίες διαβιούν, επιδοτώντας ουσιαστικά από την τσέπη τους σε πολλές περιπτώσεις τη στελέχωση των σχολείων στις περιοχές αυτές. Η απουσία τακτικών-ασφαλών συγκοινωνιών, το κόστος μετακίνησης με καράβια-ΚΤΕΛ-αεροπλάνα και αυτοκίνητα, η ανάγκη να στεγαστούν ή να επιδοτηθούν τα ενοίκια, η απαράδεκτη περικοπή ακόμα και της ισχνής σίτισης που υπήρχε στις λέσχες αξιωματικών αλλά και o μη χαρακτηρισμός μιας σειράς σχολείων ως δυσπρόσιτων ή η αφαίρεση της προϋπηρεσίας στα υφιστάμενα δυσπρόσιτα τέθηκαν στο τραπέζι.
Ο υφυπουργός δε δεσμεύθηκε συγκεκριμένα για κανένα από αυτά τα ζητήματα και "συμβούλεψε" τα συνδικάτα "να κινούνται χωρίς μαξιμαλισμούς, διότι μπορεί να τα χάσουν όλα". Ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης για εκπόνηση σχεδίου νησιωτικής πολιτικής που θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό το Δεκέμβρη.
·      Για τις συγκοινωνίες των νησιωτικών περιοχών είπε ότι "χρειάζεται εξορθολογισμός, θα υπάρξει διατήρηση του ποσού επιχορήγησης των εφοπλιστών ή ακόμα και αύξησή του με παράλληλο εξορθολογισμό των δρομολογίων, προκειμένου να είναι cost effective". Δεν απέκλεισε και αντιδράσεις εκ μέρους των τοπικών κοινωνιών ενδεικτικό του τι εννοεί εξορθολογισμό.
·      Στο πλαίσιο αυτό εξετάζει παροχή έκπτωσης για τους δημόσιους λειτουργούς, έκπτωση που, όπως είπε, "δεν ξέρει αν θα είναι 50 ή 30%" και "θα έχει πλαφόν δρομολογίων π.χ. 10 το μήνα". Δεσμεύτηκε ότι η ρύθμιση θα είναι κεντρική πολιτική απόφαση της κυβέρνησης και όχι αποτέλεσμα συνεννόησης με εταιρίες. Η ρύθμιση θα αφορά μετακινήσεις με καράβια, σε δεύτερο επίπεδο - ενδεχομένως - με αεροπλάνα και εξαίρεσε με σαφήνεια τα ΚΤΕΛ.
·      Δεν ήταν σαφής στο αν θα υπάρξει συγκοινωνιακή κάλυψη και αύξηση συχνότητας των δρομολογίων αλλά ήταν πολύ συγκεκριμένος για τις παροχές στους εφοπλιστές, αφού είπε ότι "αν δεν τα πάρουν οι εφοπλιστές δε θα έχει καράβια".
·      Όσον αφορά τη στέγαση μετακύλισε την ευθύνη στην τοπική αυτοδιοίκηση και είπε ότι ενώ οι Δήμοι μπορούν να επιδοτήσουν τα ενοίκια σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. Ψαρά, Καστελόριζο), δεν το κάνουν και αντιδρούν. Είπε ότι μια σειρά προτάσεις που κατατέθηκαν π.χ. για εκτάσεις του ΤΑΙΠΕΔ, ΞΕΝΙΑ κ.λπ. "θα εξεταστούν και είναι ενδιαφέρουσες".
·      Για τη σίτιση είπε ότι βρίσκεται σε διαδικασία συζήτησης με το Υπουργείο Άμυνας για επαναφορά της σίτισης στις λέσχες αξιωματικών, ενώ θα συζητήσει και με τον Υπουργό Παιδείας για σίτιση στις φοιτητικές λέσχες. Επίσης δήλωσε ότι όποια λύση προταθεί δεν μπορεί να είναι τέτοια που να απαιτεί πρόσθετη χρηματοδότηση π.χ. κουπόνι αλλά με αναπροσαρμογή των κονδυλίων τα οποία ήδη διατίθενται.
Οι παρόντες σύλλογοι επισημαίνουν την ανάγκη στήριξης - μαζικοποίησης της πρωτοβουλίας με κριτήριο αιτημάτων την κάλυψη των πραγματικών αναγκών.
Αθήνα 02/12/2016
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος
Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης
Ποταμιάνου Σοφία

Θέμα 3ο: Καταδικάζουμε το βάρβαρο προπηλακισμό εναντίον συναδέλφισσας από φασιστικές δυνάμεις

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου ο Αδ. Κοραής, καταδικάζει το βάρβαρο προπηλακισμό, με χτυπήματα και απειλές εναντίον εκπαιδευτικού μέλους του Συλλόγου, που εξέφραζε την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες – θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου.
Απομονώνουμε τέτοιες ενέργειες και δυνάμεις.
Για το Δ.Σ
Ο Πρόεδρος                                  Ο Γραμματέας
Γιώργος Αμπαζής                          Στέφανος Τσίγκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.