Φωτογραφίες

Επισκεφθείτε τη σελίδα της πρωτοβουλίας

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Αποχαιχαιρετισμός στους συναδέλφους



Στη μνήμη του Πρωτοπρεσβύτερου κσι Δασκάλου Γιώργη Τζιώτη
Μάρτιος 2014, Άγιος Ιάκωβος Χίου

  Το Δ.Σ. του συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου «Αδαμάντιος Κοραής» αποχαιρετά τον αείμνηστο πρωτοπρεσβύτερο και δάσκαλο τιμώντας τη διαδρομή και την πολυσχιδή δράση του στα δημόσια σχολεία και την εκκλησία.
  Βρέθηκε σε νεαρή ηλικία μάχιμος δάσκαλος και ιερέας στα χωριά της Αμανής ζώντας και βιώνοντας από κοντά τις αγωνίες και βάσανα των ανθρώπων των απομακρυσμένων χωριών και της γης.
  Έζησε το κλείσιμο των σχολείων τους, αλλά και το ξεριζωμό και τη μετανάστευση εκατοντάδων οικογενειών.
  Στήριξε και ανέδειξε παιδιά – μαθητές του , όπου στη συνέχεια της εκπαιδευτικής και εκκλησιαστικής διαδρομής βρέθηκε στα σχολεία της πόλης.
  Δίδαξε , νουθέτησε , συμβούλεψε γενιές και γενιές , με αρχές και αξίες, που τον ανάδειξαν σε αγαπητό και σεβαστό Δάσκαλο.
  Τίμησε το ρόλο του στην εκκλησία και την εκπαίδευση.
  Εκφράζουμε το βαθύ σεβασμό μας και τα συλλυπητήρια του συνόλου των Δασκάλων του νησιού στους σεβαστούς γονείς του . την πρεσβυτέρα, το συνάδελφο παπά Μανόλη και τις κόρες του. Η κοινωνική και παιδαγωγική συμβολή του θα αποτελέσει τη δύναμη που απαλύνει το βαθύ πόνο τους.
  Ας είναι αιωνία η μνήμη του.  

Στη μνήμη του Χρήστου Βαρουκτσή
Απρίλιος 2014, Άγιος Γιώργης Συκούσης

  Το Δ. Σ. του συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου « Αδαμάντιος Κοραής» αποχαιρετά το φίλο και συνάδελφο Χρήστο, τιμώντας την κοινωνική και εκπαιδευτική διαδρομή του στα δημόσια σχολεία.
  Ο Χρήστος, παιδί πολύτεκνης οικογένειας από τον Πολυχνίτο της γειτονικής Μυτιλήνης. Γεννήθηκε και ανδρώθηκε τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια βιώνοντας η οικογένειά του και εκείνος τα βάσανα και τις δυσκολίες των ανθρώπων του μόχθου.
  Στη Σκάλα Πολυχνίτου κοντά στον ψαρά πατέρα του άντρεψε και γαλουχήθηκε με τις αξίες και τα ιδανικά της ανθρωπιάς , της τιμιότητας και του σεβασμού στον συνάνθρωπο.
  Ένιωσε την πίκρα και την αγωνία των δυσκολιών για να βγει το τίμιο ψωμί της οικογένειας όπως όλων των ανθρώπων της εποχής εκείνης.
  Πήρε αποφάσεις , έκανε πράξεις και είπε να βάλει και εκείνος ένα λιθαράκι στο ανέβασμα του μορφωτικού επιπέδου του λαού μας. Να γίνει δάσκαλος, να βρεθεί κοντά στα παιδιά των εργατών και αγροτών. Σπούδασε με δυσκολίες και πήρε το πτυχίο για να κάνει το όνειρό του πράξη. Δούλεψε στα σχολεία της Χίου.
  Μετά στην Πισπιλούντα της Αμανής ένιωσε πάλι εκείνα τα δύσκολα χρόνια της μεταπολίτευσης,     τις δυσκολίες του δασκάλου να επιβιώσει σε ξεριζωμένα από τη μετανάστευση χώρια και να στηρίξει τα παιδιά να βρουν το δρόμο τους. Μετά στο σχολείο στο Θολοποτάμι και η Ιθάκη του  στο σχολείο του Αι – Γιώργη Συκούση.
  Ανέδειξε γενιές και γενιές με πραότητα και σοβαρότητα έβαλε τη δική του σφραγίδα στα τοπικά εκπαιδευτικά πράγματα. Εκφράζουμε το βαθύ σεβασμό μας και τα συλλυπητήρια όλων των δασκάλων, στη σύζυγό του , την κόρη του και σε όλα τα συγγενικά του πρόσωπα.
  Ας είναι αιωνία η μνήμη του.


Στη μνήμη της αείμνηστης δασκάλς Μαρίκας Σαραντή Ψώρα
19-4-2015, Άγιος Μάρκος Βροντάδο
  Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου «Αδαμάντιος Κοραής» αποχαιρετά σήμερα την αείμνηστη δασκάλα Μαρίκα Σαραντή- Ψώρα.  
  Μια δασκάλα που με την εκπαιδευτική , κοινωνική και οικογενειακή της ζωή έβαλε το δικό της λιθαράκι γενιές και γενιές νέων της μεταπολεμικής Χίου.
  Η δασκάλα Μαρίκα Σαραντή – Ψώρα έκανε επιλογή ζωής με τις σπουδές της στην Παιδαγωγική Ακαδημία , ήθελε να βρεθεί κοντά στα παιδιά , ήθελε να σταλάξει στα μικρά ,αθώα μυαλουδάκια τους την Ανθρωπιά, την αγάπη, την αλληλεγγύη και το σεβασμό στο συνάνθρωπο.
  Ήθελε ως άνθρωπος και μάνα να αγκαλιάσει σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια , τα παιδιά και τις οικογένειές τους, που βίωναν τη φτώχια και την ξενιτιά.
  Ήθελε με την προσωπική κατάθεση ψυχής να τα μπολιάσει με τις παιδαγωγικές σκέψεις της και την καθημερινή στάση ζωής της.
  Αποχαιρετούμε τη Δασκάλα που στο διάβα της εκπαιδευτικής της διαδρομής στα σχολεία του νησιού μας πάντα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και ανθρωπιά έχτιζε το επόμενο βήμα της εκπαιδευτικής ζωής.
  Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της , πιστεύοντας ότι οι Δάσκαλοι Μάρκος και Μαρίκα Ψώρα θα μείνουν στη μνήμη μας για την προσφορά τους στη μόρφωση των παιδιών.

 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.